Защо държавата не връща пари при грешна регистрация за винетка?

Защо държавата не връща пари при грешна регистрация за винетка?
Източник: БГНЕС

Не е стока и не е услуга – това е държавна такса. Така проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, обясни защо държавата стигна дотам, че не връща пари при грешки във въвеждането на регистрационен номер, когато си купуваш електронна винетка. А случаите, в които се купува винетка за друг автомобил или друго превозно средство, а не на това, за което всъщност трябва, съвсем не са малко.

Асенов блесна с обяснението след въпрос на БНТ, тъй като по европейска директива не може да се предоставят непоискани стоки и услуги.

Законодателят ясно е определил, че отговорността при закупуването на винетките е на потребителите, т.е. гражданите, подчерта професорът защо не вижда проблем в това, че държавата т.е АПИ не връща пари за грешно закупена винетка. А защо не може да се редактира и всъщност спокойно можеш "да почерпиш" някой с винетка, отговорът беше – защото ако можело да се редактира, някой можел да редактира регистрационен номер по какъвто и да е начин.

Още в началото на януари, когато скандалът беше във вихъра си, стана ясно, че всеки, който сбърка регистрационния номер, за когото купува винетка, ще страда. Сега обаче в АПИ имало работна група, която анализира ситуацията и ще предложи мерки на законодателите "в случай на нужда".

Когато избухна скандалът с винетките, Асенов блесна в поддържаща роля на тема как ръководството на АПИ отговаря на очакванията на обществото да може да си купи винетка нормално. Тогава Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, който беше впоследствие уволнен, беше хванат от микрофоните да казва на Асенов: "Да излизаме, че ще ни налазят" т.е. опит да се избяга от допълнителни журналистически въпроси.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.