Защо държавата не връща пари при грешна регистрация за винетка?


Защо държавата не връща пари при грешна регистрация за винетка?
Снимка: БГНЕС

5836

Не е стока и не е услуга – това е държавна такса. Така проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Управление на информационните системи и инфраструктура" в Националното тол управление, обясни защо държавата стигна дотам, че не връща пари при грешки във въвеждането на регистрационен номер, когато си купуваш електронна винетка. А случаите, в които се купува винетка за друг автомобил или друго превозно средство, а не на това, за което всъщност трябва, съвсем не са малко.

Асенов блесна с обяснението след въпрос на БНТ, тъй като по европейска директива не може да се предоставят непоискани стоки и услуги.

Законодателят ясно е определил, че отговорността при закупуването на винетките е на потребителите, т.е. гражданите, подчерта професорът защо не вижда проблем в това, че държавата т.е АПИ не връща пари за грешно закупена винетка. А защо не може да се редактира и всъщност спокойно можеш "да почерпиш" някой с винетка, отговорът беше – защото ако можело да се редактира, някой можел да редактира регистрационен номер по какъвто и да е начин.

Още в началото на януари, когато скандалът беше във вихъра си, стана ясно, че всеки, който сбърка регистрационния номер, за когото купува винетка, ще страда. Сега обаче в АПИ имало работна група, която анализира ситуацията и ще предложи мерки на законодателите "в случай на нужда".

Когато избухна скандалът с винетките, Асенов блесна в поддържаща роля на тема как ръководството на АПИ отговаря на очакванията на обществото да може да си купи винетка нормално. Тогава Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, който беше впоследствие уволнен, беше хванат от микрофоните да казва на Асенов: "Да излизаме, че ще ни налазят" т.е. опит да се избяга от допълнителни журналистически въпроси.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички