Защо е полезно да спим под дебели завивки

Защо е полезно да спим под дебели завивки
Източник: Pixabay

Ако сте от хората, които имат проблеми със съня, то ви съветваме да започнете да се завивате с малко по-тежко одеяло. Може да ви звучи странно, но според няколко американски изследвани колкото по-тежка е завивката, толкова по-лесно се заспива, пише BrightSide.

Причината за това е проста: нежната тежест успокоява нервната ви система. 

Научното наименование на този процес е „стимулация от умерен натиск”. Лекият натиск е подобен на масаж - отпуска мускулите и нервите, облекчава стреса и ви дава усещане за комфорт. Освен това кара мозъка ни да произвежда серотонин – хормона на щастието – който в тъмнината постепенно се превръща в мелатонин, хормонът, отговорен за регулиране времето на сън.

Тежкото одеяло равномерно разпределя натиска върху всеки сантиметър от тялото ни. Мозъкът ни получава сигнал, че сме на безопасно и удобно място и можем да се отпуснем спокойно.

Ниското ниво на серотонин също е един от факторите, които причиняват депресия, безпокойство и агресивност, така че ето ви още една причина да се насладите на пълноценен сън под тежко одеяло. Подобни одеяла също се препоръчват за хиперактивни деца и деца с аутизъм.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.