Защо най-престижните награди за кино се наричат "Оскар"

Защо най-престижните награди за кино се наричат Оскар
Източник: Getty Images/Guliver

Всяка година киноманите с интерес следят кои филми, актьори, актриси и кинодейци ще получат "Оскар" - най-известната награда в седмото изкуство. Официалното име на тези призове обаче е Награди на филмовата академия на САЩ. Защо тогава са по-познати като 'Оскар"-и?

Името се налага през 1939 г., като има няколко теории за причината.

Според първата, наименованието е дадено от актрисата Бет Дейвис. Когато видяла статуетката, тя казала, че задните части много ѝ напомнят тези на съпруга ѝ Хармън Оскар Нелсън, когато излизал от душа. Затова и името "Оскар" било "дадено" на златния приз.

Друга версия гласи, че някогашната библиотекарка и после директор на филмовата академия в САЩ Маргарет Херик оприличила статуетката на своя чичо Оскар. И името просто си останало. В тази теория обаче има пробойна - Маргарет имала втори братовчед Оскар, а не чичо, което говори, че историята може и да е измислена.

Третата известна версия е, че на журналиста Сидни Сколски му писнало във всяка статия за наградите да пише "златната статуетка на Академията" и решил да ѝ даде име - Оскар - за по-лесно. Това обаче не е особено правдоподобно, защото Сколски използва "Оскар" за първи път в статия през 1935 г., а цяла година по-рано Уолт Дисни е чуван да употребява термина. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.