Защо не бива да се притеснявате да помолите за помощ на работа

Защо не бива да се притеснявате да помолите за помощ на работа
Източник: iStock/Guliver

Погрешното разбиране, че да поискаш помощ е слабост, за съжаление е доста разпространено. Няма как всеки да знае всичко. Въпреки това много хора отказват да задават въпроси или да търсят съвети, за да не изглеждат некомпетентни. Това в крайна сметка пречи на професионалното им развитие.

Нежеланието да поискате помощ може да се дължи на гордост, притеснение или страх от привличане на твърде много внимание. Каквато и да е причината, трябва да се избавите от нея. Експертът Лоли Даскал съветва как в своя блог Lead From Within.

1. Представете молбата си като шанс за сътрудничество

Представете молбата си като оферта за равноправно партньорство между вас и вашия колега или приятел. Целта не е да прехвърлите цялата отговорност върху някой друг, а да потърсите решение като екип. Важно е партньорът ви да знае, че сте готови да изпълните да изпълните вашата част от работата.

2. Бъдете конкретни

Уверете се, че човекът, от който търсите помощ, е наясно с това как може да ви бъде от най-голяма полза. Кажете му каква от каква точно помощ имате нужда и защо, за да си гарантирате, че ще получите подкрепата, от която в действителност се нуждаете.

3. Повечето хора обичат да помагат – не се притеснявайте да попитате

Ако се страхувате да потърсите помощ от някой, защото мислите, че той веднага ще ви отреже, помнете, че повечето хора обичат да помагат на другите (стига това да не им носи някакви сериозни негативи). Вашата задача е да им покажете, че цените техните усилия и че те са имали реален ефект.

4. Питайте на четири очи, хвалете публично

Най-добрият начин да поискате помощ е да го направите лично и насаме. Изберете един или двама души, които смятате, че са най-подходящи за задачата, с която имате проблеми, и ги помолете лично за помощ. След като преодолеете заедно предизвикателството, похвалете вашите колеги публично за помощта, която са ви оказали.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.