Защо сламките може скоро да изчезнат


Защо сламките може скоро да изчезнат
Снимка: Pixabay

6227

Материал на Кейт Палмър за BBC

Заведенията във Великобритания са вдигнали мерника на пластмасовите сламки, които се използват само веднъж, а се разграждат в продължение на... векове. Дойде ли времето да се откажем веднъж завинаги от сламката?

Онлайн кампания срещу продукта, започнала в САЩ, набира все по-голяма сила и на други места по света. Наскоро бе подкрепена от дизайнерката Вивиан Уестууд и все повече кръчми и барове се вслушват в аргументите на организаторите.

Какъв е проблемът със сламките?

Повечето сламки се правят от материали като полипропилен и ако не се рециклират, би отнело стотици години да се разградят. Малки пластмасови предмети като тях, като чашките за кафе и капачките на бутилки са натрупани в огромни количества в океана, макар че употребата им е траела колкото едно питие.

Пост на Вивиан Уестууд във Facebook предупреждава, че сламките в коктейла или кафето ни ще бъдат на тази планета завинаги. Той е споделен над 300 000. "Малко се рециклира, много свършва в океана", пише още дизайнерката.

Темата кара все повече хора да се замислят. Кейт Дел, мениджър на веригата All Bar One, която използва над 4 млн. сламки годишно, съобщи, че ще намалят употребата им с една трета. Дел е уверена, че клиентите "ще бъдат доволни от решението и ще се наслаждават на питиетата си и без сламки".

Какво трябва да направим?

Саймън Елин, изпълнителен директор на британската асоциация за рециклиране, смята, че "на никого няма да му пука", ако барманите просто спрат да слагат сламки.

"Онзи ден в содата ми сложиха не само две сламки, а и пластмасова бъркалка. Попитах ги защо и тя бяха изненадани. Предполагам, че много малко хора биха поставили това под въпрос", споделя той.

Алтернатива на пластмасовите сламки биха могли да бъдат хартиените, но те ще струват по-скъпо на индустрията, а и не всички клиенти ги харесват. 

Според Марк Хол, директор в BusinessWaste, не е достатъчно заведенията да премахнат сламките - потребителите, които ползват такива, трябва да плащат специален данък за тях.

"Защо, по дяволите, ти трябва сламка в джина? Самите ние като потребители можем да направим много, като просто ги отказваме."

Сламките защитават ли зъбите ни?

Зъболекари твърдят, че пиенето от сламка намалява количеството течност, което влиза в пряк контакт със зъбите ни и така предотвратява петна от чай или кафе и ерозия от сладките газирани напитки.

Д-р Найджъл Картър, директор на фондация за орално здраве, обаче казва, че вместо това хората трябва да пият питиетата си по време на хранене, а не отделно, тъй като така вредата също се ограничава. 

"Истината обаче е, че сламките помагат за предпазване на зъбите", признава все пак той. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички