Защо тази година няма сезонно поскъпване на горивата?


Защо тази година няма сезонно поскъпване на горивата?
Снимка: БГНЕС

2760

Сезонното поскъпване на горивата през тази година го няма и причина за това е движението на цената на петрола на международните пазари. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Говорим за колебания от 2-3% на вътрешния пазар, които следват колебанията на международните пазари. Говорим за усреднени цени, но знаете, че в различните градове има както цени от 2,10 лева за литър A95, така и под 2 лева. 40% от цената на крайния продукт се пада на петрола, напомни председателят на Българската петролна и газова асоциация.

Справка в специализирания сайт fuelo показва, че през вчерашния 20 юли цената на бензин A95 се движи в диапазона 1,93 – 2,08 лева за литър, като изключим бензиностанциите на Марешки VM Petroleum, които продават на 1,85 лева, а дизелът се търгува в рамките на 1,90 – 2,06 лева за литър, като при Марешки е 1,71 лева. Иначе средната цена на A95 през първите 20 дни на месец юли е около 2,01-2,02 лева за литър, а на дизела – 1,96-1,97 лева.

Тенденцията се обърна – цените на петрола се сринаха, коментира Делчев пред БНТ, след като в края на миналата седмица лекият суров петрол затвори при 46,5 долара за барел, а сортът Brent беше 48,91 долара. През тази седмица пък САЩ отчете 1,6 млн. барела повече в резерв.

По думите на Делчев има увеличено предлагане и дори ценовата война в ОПЕК не помогна – например от страна на Иран, в САЩ шистовите кладенци пък вече са два повече. Резервите на всички основни производители са пълни и сега има опасения, че ако нивото на цената на суровия петрол отиде под 45 долара, то шистовите производители в САЩ ще спрат да работят, смята експертът. Затова и Делчев очаква да няма сериозна промяна в цените през следващите 2-3 месеца и цената да се движи в рамките на 45-50 долара.

Относно контрабандата на горива в България, Делчев беше лаконичен – нивото е високо. Той заяви, че това е и основният проблем на пазара на горива. Същото е положението и в съседна Сърбия.

По отношение на природния газ, Делчев обяви, че тази тема била "по-странична" за Петролната и газова асоциация, защото от там гледали само пропан-бутан и не пожела да коментира как цената на природния газ ще се отрази с реализирането на "Турски поток". За цената на пропан-бутана обаче нямало да има промяна.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички