Защо в много заведения се пуши въпреки забраната?

Защо в много заведения се пуши въпреки забраната?
Източник: iStock/Guliver

Проверки по тъмно даже и в празничните дни ще прави РЗИ в заведенията, където има данни, че се пуши. В сезона на коледните партита, новогодишните банкети и т.н. забраната за тютюнев дим на закрито е подложена на сериозно изпитание, но много от клиентите не осъзнават, че също носят отговорност.

В много заведения у нас продължава да се пуши, въпреки забраната. При първо нарушение за физическите лица глобата е от 300 до 500 лв., едноличните търговци плащат между 1000 и 1500 лв., а фирмите – от 3000 до 5000 лв.

При подаден сигнал за пушене на закрито, в заведение или ресторант, обектът се проверява до 3 дни.

„Целта на закона не е да се наказват пушачите, те са достатъчно наказани със зависимостта, която имат”, подчерта националният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Промени в Закона за здравето предвиждат заведения, които редовно нарушават забраната за тютюнопушене на закрито да бъдат временно затваряни. Недопустимо е да има и зали за пушачи и непушачи.

Кунчев посочи, че ще се иска и забрана на всички изделия, свързани с тютюневите – включително на електронни цигари и наргилета, които в момента законно се употребяват на закрито.

Председателят на Сдружението на заведенията в България Ричард Алибергов коментира, че забраната „в момента абсолютно не работи” и е по-добре да се обособят отоплени зимни градини извън заведенията, които да не са повече от 20-25% от цялата площ. Той допълни, че в момента нощните клубове буквално трябва да избират коя разпоредба да нарушат – за пушенето на закрито или за нощната тишина, която стотици пушещи пред входовете неизбежно нарушават.

Д-р Гергана Гешанова от „Коалиция за живот без тютюнев дим” беше категорична, че това не е решение, а задълбочаване на проблема и даде пример със ситуацията от преди години, когато заведенията бяха разделени и в крайна сметка непушачите и персоналът се оказваха в задимените помещения.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.