Засилва се интересът към по-големи жилища


Засилва се интересът към по-големи жилища
Снимка: imoti.net

3259

Засилен интерес към закупуване на жилище през следващата година и повишено търсене на жилища извън София регистрират експертите в сектора на недвижимите имоти. Голямо жилище с паркомясто, в близост до детска градина или училище, са най-честите предпочитания на купувачите на имот в София. Това отчетоха брокери на недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 6 декември, в София. Според експертите все повече купувачи търсят тристайни и многостайни апартаменти за сметка на жилищата с една и две стаи. Данните показват, че през 2014 година средната площ на закупен имот е била 76 кв. м., а през тази година нараства до 82 кв. м. Средната цена на квадратен метър се е увеличила от 766 евро на кв. м. през 2014 година до 1199 евро на кв. м. в момента.

„Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните 3 години пазарът е движен главно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване, а не с инвестиционна цел“, обясни Младен Митов, анализатор в имотната агенция „Явлена“. Според него в момента няма предпоставки за балон на имотния пазар. Икономиката не прегрява, поради което не може да се говори за балон на пазара на жилищни имоти, каза той и добави, че в края на годината пазарът е по-добър и по-балансиран както за купувачите, така и за банките.

В бизнес дискусията участва и кметът на столичния район „Витоша“ инж. Теодор Петков, който коментира развитието на един от най-привлекателните за купувачи и инвеститори район в София. В район „Витоша“ са издадени най-много разрешителни за строеж, а „Малинова долина“ е най-динамично развиващия се квартал в София, посочи Петков. Като важен фактор за динамичното развитие на района той изтъкна метрото. В перспектива ще бъде обезпечена връзка с лифта в Симеоново, така че слизащите от метрото ще могат директно да се качат на лифта и да посещават планината, подчерта той. Именно заради планината районът е предпочитан и бързо се развива. „Ние издаваме повече разрешения за строеж и от главния архитект на София, основно за жилищно строителство“, посочи Петков и отбеляза, че освен кв. „Малинова долина“, силно развитие получи и кв. „Драгалевци“.

Друг важен фактор за купувачите на жилища е наличието на образователна инфраструктура, подчерта Тодор Петков. „Именно затова тази година построихме нова детска градина в кв. Драгалевци, първа общинска детска градина в кв. Бояна, разширяваме училището в Симеоново, санирали сме всички училища в кварталите над Околовръстното шосе, а догодина ще санираме училищата във Владая и Павлово, така че към края на мандата няма да остане нито едно несанирано училище или с неоправен двор“, съобщи кметът на район Витоша. Като основен проблем на района той посочи изграждането на канализацията и съобщи, че до края на годината Столична община ще кандидатства за финансиране на изграждането на В и К сектора по оперативна програма „Околна среда“ и че част от средствата ще бъдат инвестирани в район Витоша, за да може за да започне дългоочакваното изграждане на канализацията.

Статистиката отчита, че през деветмесечието на 2018 година средната цена на жилищата в София е нараснала с 11%, като при панелните жилища повишението е от 8%, а при монолитното строителство – от 12%. Данни на консултантската компания Colliers International показват, че средните цени на двустайните жилища от средновисокия и високия сегмент варират между 145 000 и 180 000 евро. За тристайните апартаменти сумите са между 210 000 и 250 000 евро, а при къщите – цените достига до 450 000 евро.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички