Затворниците в Белене ще произвеждат кисело мляко и сирене


Затворниците в Белене ще произвеждат кисело мляко и сирене
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3276

До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишените от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене, съобщи пресцентърът на Министерството на правосъдието.

Изграждането на мандрата с европейски условия идва след договор на държавното предприятие "Фонд затворно дело" с Държавен фонд "Земеделие" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251.12 лв., половината от които предоставени на България като безвъзмездна финансова помощ. Проектът включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др.

Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно с тенденция за нарастване.

Производството на млечни продукти на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентоспособни млечни продукти.

Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода. Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал, припомня правосъдното министерство. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички