Заводът "Емко" вече може да продава продукцията си, заяви Караниколов


Заводът "Емко" вече може да продава продукцията си, заяви Караниколов
Снимка: БГНЕС

2589

След като е върнат лицензът на „Емко“, те могат и да изнасят, и да продават продукцията си, към която има интерес. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той припомни, че лицензът на оръжейния завод беше отнет заради неправилно съхранение на продукцията. „Основният проблем на „Емко“ е, че не притежава достатъчно складове и около сто контейнера боеприпаси бяха оставени на производствената площадка“, каза той.

Вече са отстранени нередностите, които водеха до пряка опасност за хората. Сега контейнерите със съдействието на „Кинтекс“ се съхраняват безопасно на пристанището в Бургас.

Лицензът на износ вече е възстановен, предстои възстановяването на лицензите за преки сделки. Няма да има забавяне, декларира министърът.

На въпрос какво ще стане с договора на „Емко“ (за износ на боеприпаси за Индия – бел. р.), министърът каза, че ангажиментът на „Кинтекс“ ще бъде изпълнен от „ВМЗ Сопот“.

„А продукцията на „Емко“, която е готова и реализирана, може да бъде продадена навсякъде, стига те да нямат забрана да продават в определени държави“, обясни той. Работата на „Кинтекс“ и „Емко“ по други договори продължава, стана ясно от думите му.

Караниколов определи продължаващите протести на работещи от „Емко“ като „рекет към държавата“, тъй като отнемането на лиценза за износ по думите му е било резултат от виновно поведение.

Министърът потвърди прогнозата за ръст на икономиката от 4% до края на годината. Той допълни, че финансовият министър обмисля увеличаване на заплатите и в публичния сектор.

Караниколов ще внесе предложение за мерки за насърчаване на инвеститорите, които ще бъдат компенсирани за обучението на нови кадри – с 50 до 75% от стойността на обучението, в зависимост от това дали предприятието е в район с висока безработица. Науката и образованието трябва ефективно да се влеят в икономиката, каза той.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички