Здравето на българското население като цяло е влошено, заяви Ананиев


Здравето на българското население като цяло е влошено, заяви Ананиев
Снимка: БГНЕС

3573

Българското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с влошените показатели на здравно-демографското състояние на населението. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той откри кръгла на тема: „Здравето на българите през 21 век – тенденции и предизвикателства, домакин на която е парламентарната Комисия по здравеопазване, а в нея участие взеха депутати, представители от Български лекарски съюз (БЛС), Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и много медицински специалисти.

„Ние сме предприели мерки, програми и политики, които са залегнали в нашият стратегически документ – Национална здравна стратегия 2020. Първият приоритет е създаване на условия за здраве на всички през целия живот. Мога да отчета, че в това направление сме постигнали напредък най-вече в областта на детското и майчино здравеопазване. През последните години се подобриха условията и апаратната осигуреност на структурите, които обслужват този сектор“, подчерта министър Ананиев, цитиран от БГНЕС. Той отчете, че благодарение на взетите мерки стойностите на смъртността при майките и децата в България са паднали под средния европейски показател.

Здравният министър допълни, че приоритет на стратегията е и изграждане на ефективна и справедлива здравна система. „Настоящият екип на министерството предприе действия за подобряване на достъпа до пациентите до качествена и навременна медицинска помощ. В момента изпълняваме проект, свързан с модернизация на спешната помощ. Важен проект, който ще ни помогне да извършим промяната в системата и преструктурирането на здравния сектор“, аргументира се Ананиев.

Министерството декларира готовност и да работи за развитието на човешкия ресурс в системата, както и за доброто обучение и квалификация на медицинските кадри.

Като важна стъпка за опазване на здравето на гражданите Ананиев отчете и недопускането на разпространение на ваксинно-предотвратими заболявания и обяви, че тази година е била стартирана обществена поръчка, която да осигури ваксините за следващите 5 години.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички