Здравната каса сключила 365 договора с лечебни заведения през 2016 г.


Здравната каса сключила 365 договора с лечебни заведения през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

2361

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 42 са лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 12 диализни центъра. Това се посочва в отчета за дейността на НЗОК за 2016 г., който прие Народното събрание, предаде "Фокус".

„За“ отчета гласуваха 88 народни представители, „против“ - 58 ,“въздържал се“ - 8, с което той бе приет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съгласно отчета се затвърждава тенденция за подобряване достъпа на пациентите до болнична медицинска помощ на територията на цялата страна. В рамките на дебата по отчета председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова заяви, че има два отчета в Народното събрание – единият за дейността на касата, а другият - за финансирането и бюджета ѝ.

Д-р Дариткова поясни, че днес се гледа само отчета за дейността и не е задължително тези два отчета да вървят заедно. „Тук сега, гласувайки „за“ или „против“ не можем да кажем дали одобряваме или не здравната система в България. Ние днес гласуваме един отчет“, допълни д-р Дариткова.

Тя обърна внимание, че НЗОК няма как да прави политика сама. Според нея аналитичната част от отчета е малко оскъдна.

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова заяви, че в отчета има само цифри и липсва анализ. „Изключително важно е, когато здравната каса представя своя доклад да има налаиз, да знаем каква политика е искала да произведе и докъде е стигнала“, допълни проф. Клисарова. Според нея няма интегрирана информационна система между Министерство на здравеопазването и НЗОК. Проф. Клисарова посочи, че това не може да се допуска, защото води до тежки последствия за цялото население.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички