Здравното министерство ще готви промени, които да облекчат донорството


Здравното министерство ще готви промени, които да облекчат донорството
Снимка: БГНЕС

2095

Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка защо договорът с Виенската клиника за извършване на трансплантации не е продължен. Това ще предприеме министерството на здравеопазването след спешна среща при премиера Бойко Борисов.

В Министерския съвет премиерът прие семейството на Адриан Петков, който почина в събота, докато чака за белодробна трансплантация, предаде БНТ.

След като през последните две седмици трима души, нуждаещи се от белодробна трансплантация, в крайна сметка не успяха да дочакат такава и загубиха живота си, днес имаше спешна среща при премиера Борисов. На нея присъстваха здравния министър Кирил Ананиев, шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, както и семейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина в събота.

Четири основни неща бяха решени на тази среща. Първо здравният министър Кирил Ананиев е провел спешни разговори със свои колеги здравни министри от европейски страни, които да изпратят лекари експерти в България, за да започне изграждането на капацитет така че белодробни трансплантации да започнат да се осъществяват и у нас. Второ - ще бъде създаден национален регистър на всички хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, така че във всеки един момент да е ясно тяхното състояние и в какви срокове трябва да се работи. Трето - ще бъдат назначени спешни проверки, първата от които защо е прекратен договора и не е продължен договорът с клиниката с Виена, където до миналата година са се осъществявали белодробните трансплантации на български граждани и ще бъде направена проверка по случая на Адриан Петков.

"Специално за Адриан ще направим проверката за този период, както и проверка по принцип, защо не е възстановен договорът с австрийската клиника. Искаме да стигнем до край в нашите разследвания - най-малко, за да отговорим на родителите на Адриан", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички