Зеленчуците и плодовете, в които има най-много и най-малко пестициди


Зеленчуците и плодовете, в които има най-много и най-малко пестициди
Снимка: iStock/Guliver

12228

Близо 70% от отглежданите плодове и зеленчуци съдържат 230 различни пестицида. Това сочи тазгодишното изследване на американската организация Environmental Working Group, която се позовава на данни на земеделското министерство на САЩ.

Оказва се, че най-много пестициди са открити в ягодите и спанака. В изследваните сладки червени плодове са установени 20 пестицида, а в спанака - повече такива вещества, отколкото във всеки друг зеленчук, съобщава Time.

От организацията наричат най-засегнатите продукти "Мръсната дузина". Освен ягодите и спанака, най-много пестициди има в нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината, картофите и някои сортове пипер. Над 98% от изследваните праскови, череши и ябълки са съдържали поне един пестицид.

В същото време е изготвен и списък с т.нар "Чисти 15" - петнадесетте култури, в които има най-малко пестициди. Те включват: авокадо, сладка царевица, ананас, зеле, лук, грах, папая, манго, аспержи, патладжани, два сорта пъпеши, киви, броколи и карфиол.

Колко опасно е консумирането на плодове и зеленчуци с пестици? Властите следят доста стриктно за използването само на разрешени вещества в земеделието, които не застрашават човешкото здраве. Въпреки това ефектите от пестицидите продължават да са обект на много проучвания. Едно скорошно такова например твърди, че има връзка между консумацията на пестициди и проблемите при зачеване.

 

 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички