Земеделците поискаха удължаване на срока за заявленията за директни плащания

Земеделците поискаха удължаване на срока за заявленията за директни плащания
Източник: Getty Images / Guliver

Срокът за подаване на заявленията по кампанията за директни плащания да се удължи с един месец до 15 юни - това поискаха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), съобщава bgfermer.

На среща на 23 април 2015 г. между министъра на земеделието Десислава Танева, експертите от нейният екип и асоциацията, се обсъдиха множество създали се проблеми, свързани със забавяне темпа на кампанията, съобщават от АЗПБ. Постъпилите сигнали за нередности от български фермери са породени от нововъведените разпоредби в Програмата за развитие на селските райони, сезираните от АЗПБ случаи, свързани с „правното основание“ и др.

Имайки впредвид инициативата на Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън да бъде удължен срокът при държавите членки на ЕС само за първата година от програмата и оценявайки комплицираността на новата ОСП 2014-2020 и сложността в прилагането й както за администрацията, така и за земеделците в първата година, АЗПБ излезе с официална позиция. "Необходимо е срокът за подаване на заявления по Кампания за директни плащания 2015, да бъде удължен до 15 юни 2015 г. с цел гарантиране на безпроблемно протичане и успешна стартова година за ОСП 2014-2020", се казва в нея.

„Асоциацията на земеделските производители в България, множеството й членове и заинтересованите лица вярват, че МЗХ има силата и потенциала за реално анализиране на нередностите и адекватното вземане на решение за изход от проблерматичната ситуация", заяви председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.