Земеделците поискаха удължаване на срока за заявленията за директни плащания


Земеделците поискаха удължаване на срока за заявленията за директни плащания
Снимка: Getty Images / Guliver

2547

Срокът за подаване на заявленията по кампанията за директни плащания да се удължи с един месец до 15 юни - това поискаха от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), съобщава bgfermer.

На среща на 23 април 2015 г. между министъра на земеделието Десислава Танева, експертите от нейният екип и асоциацията, се обсъдиха множество създали се проблеми, свързани със забавяне темпа на кампанията, съобщават от АЗПБ. Постъпилите сигнали за нередности от български фермери са породени от нововъведените разпоредби в Програмата за развитие на селските райони, сезираните от АЗПБ случаи, свързани с „правното основание“ и др.

Имайки впредвид инициативата на Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоугън да бъде удължен срокът при държавите членки на ЕС само за първата година от програмата и оценявайки комплицираността на новата ОСП 2014-2020 и сложността в прилагането й както за администрацията, така и за земеделците в първата година, АЗПБ излезе с официална позиция. "Необходимо е срокът за подаване на заявления по Кампания за директни плащания 2015, да бъде удължен до 15 юни 2015 г. с цел гарантиране на безпроблемно протичане и успешна стартова година за ОСП 2014-2020", се казва в нея.

„Асоциацията на земеделските производители в България, множеството й членове и заинтересованите лица вярват, че МЗХ има силата и потенциала за реално анализиране на нередностите и адекватното вземане на решение за изход от проблерматичната ситуация", заяви председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички