Земеделските структури към КНСБ искат ръст на заплатите с 15%

Земеделските структури към КНСБ искат ръст на заплатите с 15%
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Синдикатите от земеделието към КНСБ искат увеличение на заплатите. Това стана ясно след среща между БСП и КНСБ, предаде БГНЕС.

Направихме продължение на митинга си. Бюджетът на МЗХ не дава възможност за увеличение на заплатите догодина на нито една структура в министерството. Затова ще правим поредица срещи с политическите сили, обясни Светла Василева, председател на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

„Изключително възмутени сме от това, което виждаме в проектобюджета. Само с 2,5 млн. лв. са увеличени разходите за персонал, което реално е работната заплата. Така за работещите над 8000 души, които работят в структурните звена на МЗХ единствено и само се покрива разликата на минималната работна заплата и пунктът осигурителна вноска за следващата година, който е увеличен“, посочи Василева.

„В тези структури над 2000 души работят на минимална работна заплата. Не е предвидено и стотинка увеличение. Нашите искания са за увеличение на разходите за персонал с 10 млн. лв. и 15% увеличение на заплатите“, допълни тя.

От своя страна Жельо Бойчев от БСП заяви, че синдикатите имат категорично подкрепата ни.

Отделно ПГ на БСП се ангажира да търси съгласие в този парламент за законодателна инициатива за уреждане на статута на Селскостопанската академия като този на БАН.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.