Земеделските земи и рентите в Бургаско поевтиняха


Земеделските земи и рентите в Бургаско поевтиняха
Снимка: Getty Images/Guliver

3777

Спад в цените на земеделски земи и рентите има в Бургаско. Причините са комплексни, но водещата е свързана с поевтиняването на зърнените култури.

"Преди години продажните цени на пшеницата и слънчогледа бяха много добри, но напоследък паднаха драстично. От там падат и печалбите на арендаторите, затова и те свалят логично по веригата рентата, която плащат", обясниха брокери, цитирани от "Монитор".

Допреди 2-3 години арендаторите давали по 45-50 лв. на декар годишна рента, а сега мизата е паднала до 25-30 лв. на дка. След приключването на стопанската година, повечето от стопаните дават и допълнителни бонуси, по своя преценка и в зависимост от печалбите си.

Според търговците, цените на нивите са останали непроменени или по-скоро има тенденция към леко поевтиняване в региона около Бургас. За пример те сочат, че допреди две години най-плодородните земи в община Камено са вървели по 1000 лв. на дка, а сега арендатори и посредници предлагат по 900 лв. "Играчите на пазара са предпазливи и ако купуват, предлагат по-ниски оферти, защото никой не знае какво ще се случи в следващия програмен период. Не е ясно колко ще бъдат субсидиите за селскостопанските производители и дали изобщо ще има такива", обясняват брокери.

След плодородния чернозем в община Камено, най-скъпи са нивите край Карнобат, които в момента се търгуват между 800 и 1000 лв. на дка. Средни цени 600-700 лв./дка, държат земите около бургаските села Извор и Маринка, а най-евтини са нивите в общините Малко Търново и Средец. Сделките там са паднали до 100-200 лв. на декар, в редки случаи се купуват на 300 лв.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички