Жалбата за доставка на тръби не попречи на КЗК да позволи сделката за интерконектора с Гърция


Жалбата за доставка на тръби не попречи на КЗК да позволи сделката за интерконектора с Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

2836

Въпреки жалбата на "Топливо – 2" ЕООД, "Ай Си Джи Би" (ICGB) ще сключи договор с гръцката компания „Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А." за производство и доставка на тръби за интерконектора Гърция – България. Това предава Actualno.com.

Със свое определение Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е допуснала предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител. Гръцкото дружество спечели поръчката с оферта за 58 229 759 евро без ДДС.  

Мотивите на смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България с равни дялове от българската БЕХ ЕАД и гръцката IGI Poseidon, да не се спира поръчката са много. На първо място се изтъква, че забавянето на поръчката би поставило в риск особено важни държавни и обществени интереси и тяхната защита и може да последва значителна вреда както за възложителя, така и за обществото. Това произтича от специфичния предмет на обществената поръчка - производство и доставка на тръби за нуждите на междусистемна газова връзка Гърция – България.

Поръчката се възлага за осъществяването на Проект „Междусистемна газова връзка Гърция – България“, като договорът за производство и доставка на тръби е един от основните договори, чието навременно възлагане трябва да обезпечи успешната реализация на проекта. „Той е важен стратегически проект за България и Европейския съюз поради това, че към момента е основният газов проект, който може да постигне целите за осигуряване на реална диверсификация на източниците и маршрутите на газ и сигурност на доставките“, се сочи още в мотивите.

Освен това чрез проектите за междусистемни връзки, които държавата предвижда да осъществи и сред които е интерконекторът Гърция – България, ще се подобри сигурността на газовите доставки за България и ще се избегнат негативните ефекти за националната икономика от потенциални кризи, свързани с пълно или частично прекъсване на доставките от единствения за момента източник.

От „Ай Си Джи Би“ уточняват, че проектът ще осигури пренос на общо 3 млрд. куб. метра газ, което е цялото потребление на страната на годишна база. Към настоящия момент поне 1 млрд. куб. метра газ със сигурност се осигурява от източник, различен от руски газ – находище „Шах Дениз-2“ на територията на Република Азербайджан.

Ако стартът на търговска експлоатация се забави, това ще доведе до активиране на клауза, при която общественият доставчик на природен газ „Булгаргаз“ ЕАД - страна по сключения договор, ще трябва да заплаща количествата газ, макар и да не са получени, и съответно ще търпи финансови загуби. От компанията допълват, че неизпълнението по договора за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ ще доведе до налагането на сериозни санкции от страна на доставчика "Сокар". Загубите могат да достигнат размери от порядъка на няколко десетки милиони долара, което застрашава дейността на обществения доставчик и сигурността на доставките на природен газ на територията на страната.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички