Желязков опита да убеди председателя на транспортната комисия на ЕП за промени в пакет "Мобилност"

Желязков опита да убеди председателя на транспортната комисия на ЕП за промени в пакет Мобилност
Източник: БГНЕС

Оценката на въздействие е предпоставка Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент да приеме съгласувано и справедливо решение по трите досиета от пакета "Мобилност I", тъй като преди това тази възможност беше пропусната. С тези думи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се обърна към председателя на транспортната комисия в Европейския парламент Карима Дели, съобщиха от Министерството на транспорта.

По думите на Желязков сега е моментът да се използва спокойствието след европейските избори, за да се изгради стабилна основа за бъдещия процес на преговори и триалози по пакета.

Министърът посочи някои от проблематичните текстове за единомислещите държави членки. Първият критичен момент е изискването за редовно връщане на превозното средство, което означава, че шофьорът ще бъде задължен, против волята си, да прекарва допълнителни седмици в движение. Това ще увеличи празните курсове, като по този начин ще се завишат нивата на вредните емисиите, което противоречи на всички европейски политики в областта на опазване на околната среда и климата, отбеляза Росен Желязков. Връщането на превозното средство не подобрява социалните права на водача, категоричен е той.

Според транспортния министър, втората неприемлива рестриктивна мярка, за която Европа не е подготвена, е забраната за прекарване на седмичната почивка в кабината на превозното средство. "В ЕС не достигат около 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране – това е заключението от проучване, публикувано от Европейската комисия", заяви Желязков.

Като трети съществен дефект в предлаганите политики Росен Желязков посочи липсата на оценка на въздействието при въвеждането на нов модел за международния транспорт. "Това е дискриминация срещу транспортния модел на държавите членки, чиито икономики не предполагат приоритетно извършване на двустранни операции", изтъкна министърът.

Той призова членовете на новоизбрания Европейски парламент и на Комисията по транспорт и туризъм да преразгледат досегашната позиция по пакет "Мобилност I", като приемат реалистичен подход, който да улесни междуинституционалните преговори.

По време на срещата Карима Дели препотвърди своето намерение да предложи в края на септември дата за гласуване за даване на мандат за провеждането на триалози.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.