Желязков: Не сме загубили битката за пакет "Мобилност"

Желязков: Не сме загубили битката за пакет
Източник: БГНЕС

Фактите и обстоятелствата около скандала с апартаментите подлежат на контрол от компетентните органи. Трябва да бъдат проверявани не само тези във властта, но и тези, които са минало през нея. Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред bTV. 

"В България има ясно законодателството относно имуществото на политици. Всичко е явно и видно, а всеки може да направи проверка, кой как влиза във властта и как излиза", каза още министърът.

"Пряко или косвено темата за апартаментите има връзка с предстоящите избори. Избирателите разбират, че принципното отражение и поведение е онова, което има отражение", допълни Желязков.

Той изказа съболезнования към близките на загиналите в самолетната катастрофа в Северна Македония и обясни, че България няма отношение в разследването. "Предложихме подкрепа и експертиза на македонските власти, но към момента те водят разследване сами. Когато има по-висока степен на достоверност, ще има изнесена информация", разкри транспортният министър.

"Не загубихме битката за пакет "Мобилност". В рамките на този европарламент няма да има повече гласувания по темата", завърши Росен Желязков по темата за пакет "Мобилност".

По думите му няма законово основание да бъде спряна концесията на летище "София", няма и такава предпоставка. Министърът посочи, че на 9 май в присъствието на желаещите ще бъдат отворени офертите. Имаме 5 заявления за участие. Това са отделни консорциуми. В момента се разглежда легитимацията, представителната власт, дружества майки, дъщерни дружества. Това е един изключително бавен и сложен процес. Едно от заявленията е от 800 страници", допълни министърът.

По повод инцидентите в БДЖ, той посочи, че има тенденция за жп произшествия. „Горе-долу плюс минус 300 инцидента на година. Това може да е свързано с жп пътя, заради неговата амортизация, остаряване, може да е свързано с дерайлиране, или със сблъсък без дерайлиране“, допълни Желязков. Според него този тренд е устойчив.

"С колегите и от БДЖ, и от НКЖИ провеждаме регулярни събирания, още повече, че надзор по законност на прокуратурата започна по случая своите функции. Благодаря за това, защото има изключително сериозно респектиращо действие, когато се прави анализ и контрол на произшествията. Целта е превенция за недопускане на травматични инциденти. България има 6000 км жп път. До този момент са модернизирани около 600 км. Следващият програмен период още 300 км ще бъдат модернизирани, така щото да се счита, че имаме модерен път. Останалите трябва да бъдат превантирани от гледна точка недопускане на инциденти", допълни още министърът.

Във връзка с блокираните камиони заради въвеждането на турската тол система, министърът посочи: "Аз получих сигнали за прекомерност на глобите и неизясненост на основанията, на които са налагани глоби. Имам уверението от турска страна, че ще бъдат разгледани тези случа и ще се даде по-голяма информираност за правилата", допълни Желязков. По думите му правилата са такива, че могат да бъдат оспорвани.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.