Желязков: Ще има поскъпване на стоки заради тол таксите, но не голямо

Желязков: Ще има поскъпване на стоки заради тол таксите, но не голямо
Източник: БГНЕС

Въвеждането на тол таксите наистина ще оскъпи част от стоките, но не в размера, който предвиждат някои експерти и браншови организации. Това коментира във Варна министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите му големите такси ще важат за много тежки камони, с които не се превозват хранителни продукти.

"По-скоро не беше обяснено, че големите ставки касаят много тежките машини и автомобили, над 12 тона, повече от три оси и то с Евро-1 и с Евро-2, а такива не се използват за транспортиране на хранителни продукти, тоест, отражение ще има, но то ще бъде не така апокалиптично, както се представя", допълни министърът.

Според него преходният период, в който тол системата ще бъде тествана, ще даде възможност да се съберат данни за по-нататъшни анализи.

По-рано регионалният министър Петя Аврамова каза, че държавата търси конструктивен диалог с превозвачите, които протестират срещу тол системата. Тя обаче не пропусна да заяви, че изнесената от тях информация за шоково поскъпване на всякакви стоки и услуги "в голямата си част е неистина".

От 40 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра ще влязат в тол системата т.е. 25%. За пътищата в лошо състояние, които ще влязат в тол системата, няма да бъде искана такса, заяви още Аврамова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.