Жените в България взимат с 16% по-ниски заплати от мъжете


Жените в България взимат с 16% по-ниски заплати от мъжете
Снимка: iStock/Guliver

1984

Жените в България са в неравнопоставено положение спрямо мъжете, особено по отношение на заплащането. Това съобщи Диана Георгиева, представител на Българската платформа за международно развитие, пред "Фокус".

Въпреки законодателството, което е сходно с това в развитите европейски страни и гарантира равенство между половете, българките получават средно с 16% по-ниско заплащане в сравнение с мъжете на същите позиции. При пенсионерите тази разлика достига 40%. Много по-малко са и жените на ръководни длъжности в НС например жените – депутати са едва 19%.

„Въпреки че жените заемат министерски постове, те са част от изпълнителната власт, а не на тази, която взима решенията и реално управлява“, поясни Георгиева.

Според експерта причината за неравнопоставеността на жените в обществото са стереотипите и традициите в Българското общество.

Този и други проблеми, свързани с качественото образование, доброто здраве и справедливостта, бяха обсъдени в Сливен на информационна среща, посветена на участието на гражданското общество в изработването и изпълнението на политиките за развитие на ООН, организирана от Българската платформа за международно развитие. В нея взеха участие представителите на държавната и местната власт, неправителствени организации и представители на Младежкото самоуправление.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички