Жените в българската аутсорсинг индустрия са два пъти повече от мъжете

Жените в българската аутсорсинг индустрия са два пъти повече от мъжете
Източник: Getty Images / Guliver

Броят на дамите, които работят в аутсорсинг индустрията у нас, значително надвишава този на мъжете. Оказва се, че 68% от заетите в сектора са жени, а 32% са представители на силния пол. Това сочи проучване на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

80 на сто от служителите са с висше образование. Делът на заетите до 34-годишна възраст в София е 38% при 33% от всички заети в столицата.

Не е изненадващо, че 80% от аутсорсинг индустрията е позиционирана в София. През 2017 г. компаниите „Куестърс България”, „Скейл Фокус“, „Удуърд България“, „Традео БГ“ и няколко други получават сертификат за инвестиция клас „А” за планирани инвестиции на стойност близо 10 млн. лв. и наемане на над 500 нови работни места в столицата.

През 2015 г. средната брутна годишна заплата на заетите в аутсорсинг сектора в София достига 19,4 хил. лв.

Според проучване на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) през 2016 г. аутсорсинг индустрията е допринесла за формирането на 3,6% за БВП на България. Очаква се до 2020 г. оборотът да се увеличи на стойност 2,5 млрд. евро, или до 4,2 % като дял от икономиката.

Индустрията е сред водещите данъкоплатци в България - през 2016 г. тя има дял от 1,5% от всички данъци, платени в икономиката. Компаниите харчат средно 0,9% от оперативните си приходи за данъци.

Аутсорсинг индустрията генерира 6.5% от общите разходи за заплати и представлява 5% от всички вноски за социално осигуряване, платени в икономиката през 2016 г. Очаква се тези показатели да се удвоят през следващите четири години.

Заетите в индустрията са над 47 800 служители в края на 2016 г. До 2020 г. броят на служителите на пълно работно време в аутсорсинга се очаква да надхвърли 62 500 души.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • High Skilled BG

    High Skilled BG
    За подобна работа на запад плащането започва от 4-5 к долари -в БГ 2-3-4к в лева.И другото е -4-5к на запад ще е новобранец а БГ за тия пари ще е някои с що годе опит.