Житната реколта тази година - с изключително високи качества


Житната реколта тази година - с изключително високи качества
Снимка: iStock/Guliver

3483

Житото, което очакваме да се прибере за сезон 2017 г., е с изключително високи хлебопекарни качества. Това каза Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Това показва, че конкурентният пазар на зърно в България се е развил до там, че е мотивирал и организирал зърнопроизводителите на България да проведат всички необходими мероприятия на полето. А този факт показва, че зърнопроизводството е един сериозен икономически бранш, който не очаква нещата да се случат от само себе си, който добре избира сортовете пшеница, който съди и който, в резултат на системни, упорити действия, постига тези големи резултати“, посочи Кукушева пред "Фокус".

Според нея добрата житна реколта на България, като качество, ще гарантира и качеството на българския хляб. „Българска пшеница се търси в целия европейски пазар, включително и в държави, като Испания, която сама за себе си не е в състояние да покрие своите производствени нужди“, каза тя. По думите й борсовата цена на зърното стартира с 6-7% по-високи нива, спрямо миналогодишните.

„Това показва, че, ако се запази тази тенденция, себестойността на зърнопроизводителите ще бъде компенсирана през продажната цена на техния продукт“, коментира Кукушева. По думите ѝ в момента в държавата са прибрани около 30% от реколтата на пшеница и ечемик. „Провеждаме Консултативен съвет по зърното, тъй като част от площите на България бяха унищожени. Добрата новина е, че реално унищожени са под 1% от земеделските площи на България“, съобщи тя.

Според нея Консултативният съвет е взел решение да се търсят възможности за компенсация и подпомагане на тези земеделски стопани, които нямат направена застраховка на площите и работата си. "За бизнеса е изключително важно да имаме устойчиво и предвидимо управление. В лицето на министър Порожанов виждаме държавник, който има висок праг на диалогичност и ясна визия за бъдещето", коментира Кукушева.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички