Животновъди получиха половин милион за намаляване на млекопроизводството

Животновъди получиха половин милион за намаляване на млекопроизводството
Източник: Pixabay

Животновъди получиха 522 хил. лева от Държавен фонд Земеделие от първия транш по Схемата за намаляване на производството на краве мляко. Това съобщиха от институцията.

Стопаните, реализирали планираните количества на намаление на производството на краве мляко, трябваше в срок до 14 февруари да докажат пред ДФ „Земеделие“, че през месеците октомври, ноември и декември 2016 г. действително са намалили количеството на доставките си на краве мляко към първи изкупвачи спрямо същите месеци на 2015 година. Фермерите трябваше представят заявление по образец, към което да приложат документи, удостоверяващи общото количество краве мляко, предадено на изкупвачи за периода.

От 304 одобрени в първия етап на схемата животновъди, заявления за плащане в определените срокове подадоха 226 стопани. Те заявиха намаление на производството общо с 5 246 тона краве мляко. Към момента са изплатени субсидии по 88 от подадените заявления, останалите 138 са подготвени за плащане или са в процес на извършване на проверки на място от ДФ „Земеделие“.

Подпомагането по Схемата за намаляване на производството на краве мляко е 0.14 евро/кг за одобрения обем. Конкретният размер на подпомагане се изчислява съгласно условията на делегиран регламент (ЕС) 2016/1612 на Комисията.

ОТ ДФЗ припомнят, че срокът за подаване на заявленията за плащане по схемата за втория период на намаление изтича на 17 март.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.