Животновъдите готвят национален протест на 22 март


Животновъдите готвят национален протест на 22 март
Снимка: БГНЕС

3029

Животновъдите в България се готвят за национален протест, който ще се проведе на 22 март пред земеделското министерство.

Председателят на сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов потвърди пред БНР, че недоволството няма да бъде отменено дори и след поканата на ресорния министър Христо Бозуков за работна среща, на която да се обсъди проблема.

Животновъдите настояват Бозуков да отмени заповедта, с която спира кандидатстването по мерките за агроекология и биоземеделие. Миналата седмица се разбра, че парите по това перо от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са похарчени за две години вместо за седем.

"Иначе казано, гъските изядоха субсидиите", обобщи ситуацията Бозуков.

Причината за бързото похарчване на парите била, че най-много средства - близо 42%, или общо 65 млн. лв. по мярка 10 "Агроекология и климат", са отделени за опазване на защитени видове птици, между които белочелата гъска. Така на практика са давани допълнителни субсидии за зърнопроизводителите. По мярка 11 "Биоземеделие" пък не достигали 49.3 млн. евро за изпълнение на вече поети задължения към производителите.

От сдружението искат незабавно да бъдат изплатени всички средства, които са забавени. Според животновъдите има осигурени средствата към сектора и те трябва да бъдат пренасочени по предназначение.

"Никой не ни даде обяснение защо се допуска да се случва това. Напрежението расте и нека всички са наясно, че ще има протест. Няма как да се случи всеки от управляващите сам да взема решение и да си мисли, че управлява собствена фирма", заяви Синапов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички