Животновъдите продължават с протестите, блокираха основни пътища


Животновъдите продължават с протестите, блокираха основни пътища
Снимка: БГНЕС

2713

С блокади на основни пътни артерии в страната продължават протестите на животновъди, които преди два дни окупираха министерството на земеделието и президентството. Някои от фермерските организации се разграничиха от стачните действия.

Животновъди от ловешко, плевенско и великотърновско блокираха главния път София-Варна край Ловеч.

Главният път София-Варна в района на ловешкото село Малиново е блокиран вече повече от 30 минути от земеделска техника и недоволни животновъди от трите области. Образуваха се големи колони от автомобили. Засега няма напрежение между протестиращите и пътуващите по главния път София-Варна, въпреки че животновъдите се заканиха, че той ще остане затворен до 14 часа, докогато е обявен протеста.

Животновъдите от тези три области също настояват служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков да отмени забраната за кандидатстване и финансиране по мерките за агроекология и биоземеделие, защото те имат да получават по тези мерки много пари. Освен това те настояват да бъде преразгледана и наредбата за продажбата на мляко и млечни продукти.

Протестиращите са категорични, че ще продължат протестите, докато не бъдат удовлетворени исканията им, и подчертаха, че те не са обвързани с политически партии.

Продължава протестът на животновъди и земеделски производители край благоевградското село Железница.

След едночасов митинг край международният път Е-79 стотици животновъди успяха да пробият охраняващите ги около стотина представители на полицията и жандармерията и блокираха за около десет минути международното шосе. Фермерите, дошли на мястото, са от цяла Югозападна България, от Карлово и Калофер, също и от пловдивските села. Те бяха категорични, че доверието към сегашното ръководство на министерството е изчерпано, и че убийствените рестрикции са насочени към дребните животновъди, затова идната седмица отново ще бъдат в София, ще сезират и Европейската комисия:

"Протестът не е политически. Нашите протести ще продължат и след изборите, ако ние не постигнем споразумение. Ние си искаме парите, това са нашите пари… Откраднати са пари!... Нека държавата да намери виновника, който открадна парите по заповедта за агроекология и биоземеделие, да си вземе парите от тях, а междувременно да ни даде парите на нас. В понеделник вече сме се организирали да сезираме Европейската комисия, бяха категорични протестиращите фермери."

Малко преди обяд около 30 представители на Добруджанския фермерски съюз излязоха на протест на изхода на Добрич по пътя за Албена. Протестът им е в подкрепа на исканията на колегите им в цялата страна за по-справедливо разпределение на субсидиите.

Още на 11-и март Добруджанският фермерски съюз излезе с декларация, с която се настоява за разплащане на субсидиите за 2015-2016 година. Исканията им са свързани с проблемите на биоземеделието в страната. Протестната декларация тогава беше изпратена до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и омбудсмана. Техният протест в момента се изразява основно в две точки – първо, срещу забавянето на субсидиите, и второ – срещу заповедта на министъра на земеделието от 28-и февруари, с която се нарежда да не се приемат заявления по мярка 10 и 11.

Протестиращите днес земеделци от Добруджанския фермерски съюз ще потеглят в автоколона, ще минат покрай пазара по улица "Отец Паисий", за да стигнат до изхода на Добрич в посока Балчик и да затворят за кратко пътя към Балчик.

По-рано от браншовата организация "Обединени български животновъди" обявиха, че планираните протести са на четири основни пункта – на Дунав мост - Русе, граничен пункт "Капитан Петко войвода", на пътя Ловеч – Варна и на главен път Е-79 в района на тунел "Железница":

Исканията остават абсолютно същите, тъй като няма абсолютно никакъв резултат от нашата стачка, каза Юлия Коюнджийска.

Освен исканията за отмяна на министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология и незабавно изплащане на субсидиите, фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюнджийска:

Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициента не бяха изплатени сумите – без обяснения, без нищо...

Четири животновъдни организации обаче се разграничиха от протестите на колегите си и смятат, че стачката има други цели, каза за "Хоризонт" Велин Мицев:

"Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора."

От "Обединени български животновъди" отхвърлиха обвиненията:

"Не ни интересува нито една партия. Ние просто сме животновъди и земеделци и си искаме парите – тези, които сме заслужили и тези, които ни се полагат."

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички