Зимните ни курорти отварят 5000 работни места


Зимните ни курорти отварят 5000 работни места
Снимка:

3263

5000 служители ще се търсят в зимните курорти този сезон, прогнозират хотелиери от Банско и Разлог. Туристическият бизнес търси всякакви кадри - рецепционисти, сервитьори, готвачи, масажисти. Работодателите са спокойни, че бързо ще успеят да намерят нужните им служители.

"Ще прехвърлим кадрите от морските курорти в зимните", заяви председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин. Единствените притеснения на родните хотелиери са дали ще имат достатъчно квалифицирани кадри заради емиграцията на вече обучените кадри. "Получава се така, че ние - бедна България, обучаваме кадри за богата Европа", коментира още той пред "Монитор".

По думите му хотелиерите, които не успеят да намерят нужните им служители, ще прибегнат до чуждия пазар. "Имаме резервен план - да наемем служители от Македония, Сърбия, Молдова, Украйна. Колегите от морските курорти тази година бяха много доволни от кадрите от Украйна", заяви Рагин. Основното предимство на чуждестранните служители е, че владеят два езика.

Въпреки очаквания ръст на туристи тази зима родните хотелиери не планират увеличение на заплатите.

И тази година трудещите се в района на Банско ще са по-високо платени от колегите си в Разлог. Сервитьорите в Банско ще получават между 440 и 1000 лв., а тези в Разлог - 450 лв. Готвачите остават най-високоплатените кадри, като възнагражденията варират от 700 лв. до 3000 лв. за майсторите в кухнята.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички