Златев: Близо 30% е сивият сектор на горива в България


Златев: Близо 30% е сивият сектор на горива в България
Снимка: БГНЕС

3516

Сивият сектор на горива у нас е около 30%, това ни поставя на челно място в Европа. Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация на първата национална годишна конференция на асоциацията.

„Днес искаме да фокусираме вниманието си върху особеностите и спецификата на българския пазар. Българската петролна и газова асоциация, която е единствената представителна организация в сектора на търговията и производството на течни горива, заявява отново – ние се борим за добра бизнес среда в интерес на нашите клиенти, партньори и не на последно място – за развитие на българската икономика", каза Златев, цитиран от "Труд".

По думите му компаниите от Българската петролна и газова асоциация винаги са спазвали стриктно законите, наредбите и всички други нормативни изисквания, които налага държавата на бранша. „Винаги сме се опитвали да бъдем активен участник и партньор на институциите в опитите им да подобрят регламентацията и контрола в сектора."

"Изсветляването на сектора е най-вече от първостепенно значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи в държавния бюджет. А това означава повече средства за финансиране на обществените системи“, заяви Валентин Златев.

„Проблемите са много– контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане и ДДС-схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. В държава като нашата подобни практики намират благодатна почва."

Икономистът Красен Станчев пък информира, че нерегламентираният пазар на горива у нас възлиза на 750 млн. лева или 13%.

Той предложи два метода, които могат да помогнат нерегламентираният сектор на горива в страната да се изсветли. А именно авансово деклариране на очакваните търговски продажби за една година и агенцията по приходите да оценят риска при вътрешнообщата търговия, особено при малките оператори (търговци).

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички