Зоната около "Св. Александър Невски" става пешеходна


Зоната около "Св. Александър Невски" става пешеходна
Снимка: Pixabay

5173

Догодина ще ремонтираме жълтите павета на пл. „Народно събрание“ - това е голямото предизвикателство пред всички. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на работата по обновяване и възстановяване на публични пространства в центъра- Зона 4.

„Жълтите павета са паметник на културата, така че ще се подходи изключително внимателно, така както правилата за работа с културни ценности изискват“, обясни тя.

„Паважната настилка около храм „Св. Александър Невски“ няма да се пренарежда, само частично, в участъка на пешеходната зона“, уточни кметът.

„Правим само необходимите намеси при запазване на историческия дух на града ни, с даване повече възможности на пешеходците и туристите“, заяви Йорданка Фандъкова.

"Ще освободим от паркиране част от зоната около храм „Св. Александър Невски“. Подходът ще бъде пешеходна зона, това ще се реализира догодина", допълни Фандъкова.

„Ще изградим художествено осветление на храм „Св. София“ и на сградата на Столична община“, обясни тя. „Ще освободим тротоарите по ул. „Московска“ от автомобили“, допълни Йорданка Фандъкова.

„Проектът по обновяване на Зона 4 включва цялостно обновяване на бул. „Васил Левски“ от паметника до СУ. Предвиждаме тази година да го направим“, посочи кметът и уточни, че в зоната ще бъдат изградени подземни контейнери, три зарядни станции за електрически автомобили, както и 5 обществени тоалетни на 3 точки.

"От 2 юли започва работата по обновяване на Зона 4. Ще завърши следващата година, проектът е голям, с много подобекти", коментира още тя.

„Крайният срок за първия етап за 2018 година е краят на ноември. Ще се работи поетапно, започваме с градините „Кристал“ и на Софийския университет с обновяване на алеите и осветлението“, обясни тя.

„В Зона 4 през годините традиционно се провеждат най-важните събития в града. В зоната се намират най-важните символи - храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и базиликата „Св. София““, посочи кметът. „Тази зона е лицето на града. Изключително отговорно е това, което предстои“, обяви Йорданка Фандъкова.

„Задачата ни е запазване духа на София и освобождаване на повече пешеходни зони“, заяви тя. „Ще обновим тротоарите и осветлението. Навсякъде, където обменяме осветлението, поставяме енергоспестяващи електрически тела“, каза още кметът.

Стойността на договора за обновяване на Зона 4 е близо 21,5 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ е близо 19,2 млн. лева, собственият принос на общината е около 2,3 млн. лева, допълни Фандъкова, цитирана от Фокус.

„Заложили сме изключително сериозни санкции. Предвидена е банкова гаранция от над половин млн. лева, която изпълнителят внася преди изпълнението на проекта, задържаме я цялата до изпълнението“, посочи кметът. „След това освобождаваме 50% от нея, другите 50% остават до изтичането на гаранционния срок“, обясни Йорданка Фандъкова и допълни, че санкцията за всеки ден просрочие е около 180 хил. лева.

„По-важно от срока е качеството. При некачествено изпълнение санкцията е около 900 хил. лева“, обяви кметът. „Това са най-строгите договори, които съм виждала в държавата изобщо“, каза още Йорданка Фандъкова.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички