Зукърбърг се представи неубедително при петчасовото си изслушване пред Сената


Зукърбърг се представи неубедително при петчасовото си изслушване пред Сената
Снимка: Getty Images/Guliver

2959

Facebook сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър в разследването му за евентуална руска намеса в американските президентски избори. Това потвърди основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването си пред Комисиите по търговия и правни въпроси на Сената. Припомняме, че днес, 11 април, Зукърбърг ще се яви и пред Комисиите по търговия и енергетика на Камарата на представителите на Конгреса, като изслушването е насрочено за 10:00 часа сутринта т.е. около 17:00 часа българско време.

Зукърбърг обаче доста бързо осъзна какво отговори на въпрос на сенатор Патрик Лийхи, който попита дали Facebook е получил призовки от Мълър и дали служители на компанията са разпитвани. Да, отвърна създателят на социалната мрежа, но след това влезе в уточнения: "Ще бъда внимателен, защото работата ни със специалния прокурор е конфиденциална и искам да съм сигурен, че в открито изслушване няма да разкрия нещо, което не трябва”. След това Зукърбърг продължи: "Не съм наясно дали има призовка. Мисля, че може би има, но със сигурност знам, че работим с разследването".

Създателят на Facebook призна и, че екипът му е прихванал "десетки хиляди" профили, които изглеждат свързани с Агенцията за интернет проучвания (т.нар. Фабрика за тролове, базирана в Санкт Петербург), но тези профили не са пряко свързани с Фабриката за тролове. Затова и Зукърбърг добави, че е нереалистично да се очаква, че ще има 100% защита от тролски атаки, само защото има хора с профили, работещи в Русия.

Същевременно Марк Зукърбърг посочи, че Facebook предупредил щабовете на кандидатите за президент на САЩ на демократите и републиканците през 2016 година, че има хакерски атаки от Русия през социалната мрежа. Директорът по сигурността на Facebook Алекс Стамос потвърди, като обясни, че работили да бъдат защитени профилите на ключови служители на щабовете. Стамос дори обяви, че социалната мрежа си сътрудничела с ФБР. Роби Мук, представител на предизборния щаб на Хилари Клинтън, моментално писа в Twitter, че Facebook не е предупреждавал щаба на Клинтън за такова нещо.

Зукърбърг прекара над 5 часа с членовете на сенатските комисии по търговия и правни въпроси, като неколкократно се извини за скандала с Cambridge Analytica, но така и не призна пряко, че Facebook е нарушил споразумение с Федералната комисия по търговия, съгласно което социалната мрежа се задължава да осъществява специален контрол върху опазването на лични данни на потребителите си.

Още подробности за изслушването прочетете ТУК.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички