Звено в Министерство на икономиката ще следи търговията с горива

Звено в Министерство на икономиката ще следи търговията с горива
Източник: iStock/Guliver

В Министерство на икономиката се създава специализирано звено, чрез което ресорният министър ще следи за прилагането на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Законът влиза в сила през януари, става ясно от съобщение на Министерски съвет.

Към настоящия момент подобна структура в Министерството на икономиката не съществува. Липсата на такова звено не дава възможност да се стартира реално процесът по регистрация на икономическите субекти от обхвата на Закона, с което да започне прилагането му, е мотивът на министрите.

Дейността на новата дирекция "Регулиране на икономически дейности" ще бъде насочена към идентифициране на търговци с нефтопродукти, намаляване на сивия сектор, повишаване на събираемостта на митнически и данъчни задължения от тези дейности, както и осигуряване на лоялна конкуренция на пазара на горива в страната.

Със закона, предложен от депутати от "Обединени патриоти" одобрен от депутатите на 12 юли, се завишават изискванията за уставния капитал на фирмите, които търгуват с горива, което ще затрудни малките играчи на пазара. Това бе и причина фирмите няколко пъти да протестират. Освен това се въвежда регистрационен режим към Министерството на икономиката за фирмите, които търгуват на едро и дребно с горива.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.