Зъболекарите настояват за нов модел за финансиране

Зъболекарите настояват за нов модел за финансиране
Източник: БГНЕС

Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) искат да се проми моделът на финансиране на денталната помощ, съобщи БГНЕС.

Това означава средствата, които се заделят от НЗОК, да бъдат предоставени за цялостно лечение и профилактика на децата, юношите до 19 г, бременните, както и за останалото население, обясни председателят на СБЗ д-р Анатолий Кънев. Според него има и друг вариант – Министерството на здравеопазването да се ангажира с финансирането на спешната дентална помощ и профилактиката, за да спази заложеното в конституцията условие за безплатна здравна помощ.

Статистиката на Световната здравна организация показва, че спешните дентални случаи са около 300 на 100 000 души, което за България означава над 22 000 случая на година. За протезиране на възрастните хора СБЗ предлага да бъде разработена програма заедно със социалното министерство. Развитието на доброволните частни фондове е реална възможност те да поемат изцяло лечението на възрастните хора, каквато е практиката в много държави, смятат те.

В момента средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално лечение, са 157 000 000 лв. Парите са изключително малко на фона на високата заболеваемост на хората, констатират от СБЗ. Изводът им е, че трябва да бъде изработен нов закон за денталното здраве, подобен на този в Дания. Там той се прилага вече 15 г. и с него е постигната общата заболеваемост от кариес с 54%. Проблем е и следдипломната квалификация на лекарите. Според СБЗ право на частна практика зъболекарите трябва да получат с 2-годишна практика в лицензирани кабинети и клиники.

Д-р Юри Василев е определен за зъболекар на годината. Той е и от Тутракан, баща на 3 деца със собствена дентална практика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.