Зърнопроизводителите в Генерал Тошево остават в готовност за протести

Зърнопроизводителите в Генерал Тошево остават в готовност за протести
Източник: БГНЕС

Зърнопроизводителите в Генерал Тошево остават в готовност за протести във връзка със заявеното инвестиционно намерение за добив на газ в региона. Това съобщи председателят на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“ (АБЗ) Коста Костов пред "Фокус". По думите на Костов е изготвена декларация, която е публикувана на сайта на асоциацията. Тя ще бъде изпратена до ведомствата, които имат отношение към проблема.

„Ние, членовете на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“, декларираме своята последователна решителност и непоколебимост за ефективни протестни действия до отмяна на инвестиционните намерения за проучване и добив на газ върху земеделска земя в Добруджа и България. Оставаме в протестна готовност след проведената среща и разговори с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на земеделието, горите и храните Румен Порожанов”, се посочва в декларацията.

От Управителния и Контролен съвет на асоциацията уведомяват всички заинтересовани страни, че са готови да блокират гранични контролно-пропускателни пунктове и след това да протестират с хора и машини в столицата. Асоциацията на българските зърнопроизводители в град Генерал Тошево е учредена през 2000 г. във връзка с подпомагане на стопаните в Добруджа. Нейни членове са и зърнопроизводители от страната. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която бе създадена от девет регионални структури, които днес представляват в бранша най-силната професионална организация.

Членовете на АБЗ обработват над 533 000 декара земя. В началото на този месец министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се на 17 декември референдум в общината по въпроса за добив на природен газ. Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса. Предстои да излезе и да бъде оповестено окончателно решение по Оценка на въздействие върху околната среда от РИОСВ – Варна.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.