АБВ сезира ОЛАФ за повече от двойно оскъпен газопровод


АБВ сезира ОЛАФ за повече от двойно оскъпен газопровод
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

8397

"От лятото сигнализираме до всички институции за един казус, който мирише на корупция и никой на взема отношение, а сега го отправяме към ОЛАФ". Това обяви зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева, визирайки случая с газопровода край Свищов.

Това е газопровод, който българското правителство не може или не иска да реализира, смята тя и уточни, че газопроводът е бюджетиран за 9 милиона и 400 хиляди лева от години и в един момент, в началото на тази година, се обявява за 20 милиона лева. "Става въпрос за повече от два пъти увеличаване на стойността, която ще платим и това не губи подозрение у никого", възрази Ганчева.

"Това е силен белег за нехайство за разпределянето на публичните ресурси и не е чудно защо всяка година, всеки месец стойността на енергията, било тя електрическа или друга, се увеличава за всеки български гражданин", коментира тя.

"Сигнализирахме прокуратурата, изпратихме информацията, която се позовава на официални документи на дружеството Булгартрансгаз, изчакахме 6 месеца, след което ни казаха че не виждат проблем, няма да направят проверка и всичко е точно", разказа Ганчева, убедена, че всъщност нещата не стоят така. 

Дружеството „Булгартрасгаз“ има 10-годишен план за развитие на газопреносната мрежа, в който от 2008 г. насам газопроводът, за който става въпрос, фигурира със стойност 9.4 млн. лв., посочи Ганчева и отбеляза, че този план е изпратен към КЕВР, които го заверяват.

Освен това, има и инвестиционна програма от Булгартрансгаз, която се подписва от Съвета на директорите и от Надзорния съвет на компанията и там стойността е също 9.4 млн лв., изтъкна още Ганчева.

"В един момент, след като десетки експерти са подписали за 9.4 млн. лв. за един газопровод, дружеството не го реализира 9 години и го пуска за 20 милиона и никой по веригата не контролира този процес, никой не казва че това е проблем, напротив – когато сигнализираме институциите, всички мълчат", посочи още зам.-председателят на АБВ.

Тя сподели, че е впечатлена от "формално написания отговор на прокуратурата", че Министерството на енергетиката казва, че то не контролира и не следи каква е стойността на енергийните проекти.

"Някой знае ли какво работят в Министерството на енергетиката", изрази недоумение тя. Според нея безпочвени са обяснения от пита "ние сме заложили 9 млн., обявили сме търг, дошли са две фирми, предложили са за 20 млн. и сме възложили на тях". 

Зам.-председателят на АБВ е категорична: "Ще сигнализираме ОЛАФ и ще помолим европейските институции да направят проверка, защото явно българските не могат, не искат, не знаят и за сметка на това, обаче, осигуряват удобен чадър на българските управляващи".

Българските управляващи, продължи тя - не могат да се справят, но знаят много добре как да взимат двойни суми, а в конкретния проект за газопровод става въпрос и за европейски средства.

Немислимо, грозно, цинично и вулгарно е Министерство на енергетиката, премиерът Борисов да казват - вие ни топите пред европейските институции или вие поставяте петно, коментира още Ганчева, убедена, че управляващите ограбват българското общество през енергийните проекти.

"Сигналът до ОЛАФ ще бъде входиран в рамки на 24 часа и се надявам европейските институции да накарат българските или да си свършат работата, или да се извинят, защото това петно върху газопровода, за който става въпрос, поставя и въпросите как се управлява енергетиката и всеки един газопровод, който се реализира на територията на България в последните 10 години, дали не е на двойно, тройно, петорно или незнайно колко завишени цени", заяви Ганчева. "Как някой ще ни вярва в Европа, когато сами себе си лъжем и едната ръка не знае какво прави другата", добави тя.

По повод изразената от нея надежда, че ОЛАФ ще накара българските институции да се извинят, лидерът на АБВ Румен Петков отбеляза, че това ще е най-скъпото извинение в нашата история – струва 10 милиона.

"Булгартрансгаз и Министерство на енергетиката грабят Фонд „Козлодуй“, грабят ЕБВР и грабят САЩ, които са вторият по мащаб вложител в ЕБВР", заключи той и увери: "Ще направим възможното всички ограбени в случая да бъдат информирани за грабежа, който се извършва от Булгартрансгаз".

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички