АЦБ повиши агресивно лихвите до 4% и предупреди за допълнително затягане


АЦБ повиши агресивно лихвите до 4% и предупреди за допълнително затягане
Снимка: iStock/Guliver

2391

Английската централна банка оправда очакванията на пазарите и вдигна основаната си лихва за 10-ти пореден път с поредно парично затягане, един от най-агресивните от десетилетия насам, гласи изявление на сайта на ведомството.

С днешното увеличение, първото решение за годината на Комисията по парична политика към банката, лихвата достигна ниво от 4%, най-високото ниво от 2008 година. След Фед: Банката на Англия покачи лихвите до най-високата стойност от 2008 година

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, заедно с анкетираните от Reuters, очакваха този ход, макар някои да виждаха шанс за увеличение от четвърт процентен пункт. Вдигането с половин процентен пункт е 4-тото поредно с такъв размер в най-бързия цикъл на затягане от над 30 години. През миналия ноември банката увеличи лихвата си с 0,75 базисни пункта, като това беше най-голямото увеличение от 33 години насам, след като инфлацията в страната достигна двуцифрено ниво от 10,1% на годишна база през септември. 

"Смятаме, че решението дали да се вдигне лихвата с 25 б. п., или с 50 б. п., е добре балансирано. Като се имат предвид опасенията за щетите, които вкоренената инфлация може да причини, смятаме, че мнозинството от Комисията по парична политика ще счете увеличение на лихвата до 4% за разумно", заяви Виктория Кларк, главен икономист в Santander CIB за Великобритания, цитирана от Bloomberg.

Според последните данни инфлацията в Обединеното кралство към декември спада до 3-месечно дъно от 10,5%, а безработицата е близо до най-ниското си равнище от 1974 г. Същевременно цените на храните и напитките продължават да се растат и записват през декември най-бързия си темп от 1977 г.

Само ден по-рано в страната се проведоха най-мащабните протести от поне 10 години, в които според Bloomberg са взели участие 500 000 работници, недоволни от позицията на правителството да преразгледа споразуменията за заплатите, "изяждани" от кризата с разходите за живот и нарасналите цени. 

Трудната ситуация пред АЦБ се подчертава и от липсата на единодушие в Комисията по парична политика. Протоколите от декемврийското заседание показват, че централните банкери са имали 3 различни виждания за пътя на лихвите – шестима за подкрепили увеличение от 50 б. п., един – от 75 б. п., а други двама са гласували паричната политика да остане без промяна. По стъпките на ЕЦБ: Фед и Банката на Англия в нов опит да се справят с инфлацията

На заседанието обаче явно е постигнат консенсус – седем души от 9-членната комисия са подкрепили увеличението, а двама са били за лихвата да остане без промяна на ниво от 3,5%.

"Световната инфлация при потребителските цени остава висока, въпреки че вероятно е задминала своя пик в много развити икономики, включително в Обединеното кралство", посочват от банката в изявлението и допълват, че вътрешният ценови натиск е "бил по-устойчив от очакваното". Въпреки това затегнатостта на пазара на труда е започнала да отслабва, а някои индикатори за ръста на заплатите са започнали да намаляват. Затова и от АЦБ смятат, че "инфлацията ще се забави рязко от сегашното си високо ниво" и ще намалее до около 4% до края на 2023 г., като преди това прогнозите бяха за около 5%.

"Увеличенията в основната лихва от декември 2021 г. се очаква да имат нарастващ ефект върху икономиката в следващите тримесечия", смятат от АЦБ, като според тях ако има доказателства за по-устойчив натиск, тогава ще е нужно последващо затягане на паричната политика.

В сряда Федералният резерв на САЩ отново намали размера на лихвените повишения – до 25 б. п. – и даде знак, че има напредък в битката с инфлацията, но и че предстои още затягане. Фед отново повиши основната лихва и това няма да е за последно

АЦБ бе първият от големите регулатори в света, който започна да увеличава своите лихви още през декември 2021 г. Тогава ведомството вдигна лихвата си с 15 б. п. в отговор на бързото растящите цени на Острова, достигнали малко над 5%, или двойно целта за ценова стабилност.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията във Великобритания "слезе" от 41-годишния си връх

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички