Агенцията по горите с още мерки срещу африканската чума


Агенцията по горите с още мерки срещу африканската чума
Снимка: Pixabay

2322

Една от мерките, които се предприемат за превенция на навлизането и разпространението на болестта Африканска чума по дивите свине в България, е намаляването на популацията на дивата свиня.

Чрез по-ниските цени на индивидуалното разрешително за лов и цените за ползване на дивеч за организирания ловен туризъм, промените в Закона за лова и опазване на дивеча, предвиденото при индивидуален лов заплащане от 30 лв. на ловците на отстреляна дива свиня са действия, целящи мотивиране на българските ловци за завишаване на отстрела и намаляване числеността на вида, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Констатираните огнища на заразата в северната ни съседка наложи предприемането на действия по изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство започна, ще бъде с дължина 133000 линейни метра.

Обособяват се места за първична преработка на отстреляните диви свине и изграждане на съоръжения (ями) за отпадни животински продукти.

Разпределени са комплекти за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са обучени лица, които ще вземат тези проби, като е предвидено във всяка ловна дружинка да има по двама души, преминали такова обучение. Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за специално за съхраняване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за придвижване на пробите.

На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня призоваваме гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички