АИКБ: И енергийното министерство е виновно за скъпия ток за бизнеса


АИКБ: И енергийното министерство е виновно за скъпия ток за бизнеса
Снимка: БГНЕС

3125

Сигналът е срещу ТЕЦ "Марица Изток 2", защото на 3 юли не работи с пълната си мощност, а само с половината от разполагаемия си капацитет. Това заяви изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Припомняме, че работодателите сезираха прокуратурата заради много високата цена на сегмент "Ден напред" на енергийната борса на 3 юли – 195,40 лева за мегаватчас.

Ивнов посочи, че според новото ценово решение на КЕВР ТЕЦ "Марица Изток 2" покрива постоянните разходи при цена 135 лева за мегаватчас. Но на 3 юли това не се е случило – може би заради лошо управление на държавната централа, според АИКБ, но не стана въпрос колко време технологично отнема заработването на пълна мощност предвид използваната технология. На въпрос на Нова телевизия кой конкретно смятат за виновен работодателите, отговорът беше ръководството на ТЕЦ-а, ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и енергийното министерство т.е. Теменужка Петкова.

Според Иванов, сегментът "Ден напред" на енергийната бил много важен и определящ за цената на тока, защото бизнесът не можел винаги да сметне точно колко ток му трябва, за да си го осигури с дългосрочен договор. Досега, вече седмица, работодателите не отговориха на въпроси на Actualno.com относно това какъв процент съставляват дългосрочните договори от общото количество ток, което купуват. Питанията са отправени към Асоциацията на организациите на работодателите в България. А именно енергийният министър Теменужка Петкова посъветва бизнеса да купува ток с двустранни, дългосрочни договори и заяви, че бизнес, който не го прави, не е сериозен.

Иванов добави и, че работодателите ще пуснат сигнали към КЕВР и КЗК заради това, че някои търговци изкупили голяма част от мощностите и могат да влияят на цената на "Ден напред". С други думи, работодателите се оплакват от форма на монопол.

За финал Иванов се оправда, че бизнесът по Черноморието не плаща много на служителите си, защото иска да поддържа по-ниска цена на услугите и да не изпадне зад борда в международната конкуренция.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички