Airbus ограничава дейността си във Великобритания при твърд Brexit


Airbus ограничава дейността си във Великобритания при твърд Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2904

Компанията Airbus заплаши да преразгледа инвестиционните си планове в случай, че Brexit стане без споразумение. Съобщението е публикувано официално в нощта срещу петък.

Европейската авиационно-космическа компания обясни, че е оценила рисковете, свързани с Brexit, при липса на споразумение, т.е. ако страната напусне „едновременно и общия пазар, и митническия съюз незабавно и без споразумение за преход“, ще бъдат предизвикани „сериозни трусове“ в британското производство.

„Този сценарий би принудил Airbus да преразгреда инвестициите си в Обединеното кралство и дългосрочната си позиция в страната“, предупреждава компанията.

„Казано просто, сценарий без споразумение заплашва директно бъдещето на Airbus в Обединеното кралство“, обобщава Том Уилямс, директор по експлоатацията на клона гражданска авиация в компанията, предава AFP.

Според сайта на компанията Airbus има 15 хиляди служители в над 25 предприятия във Великобритания, където произвежда крилете на самолетите си.

"При който и да е сценарий, Brexit има сериозни отрицателни последици за британската космическа индустрия и в частност за Airbus, казва Уилямс.

"Въпреки че Airbus разбира, че политическият процес трябва да продължи, като отговорна компания ние се нуждаем от незабавни подробности за прагматичните стъпки, които трябва да се предприемат за да можем да работим конкурентноспособно". В противен случай Airbus смята, че въздействието върху бизнеса ни в Обединеното кралство ще бъде значително", продължава той. "Ние се опитвахме да покажем нашите притеснения през последните дванайсет месеца, но без успех".

По отношение на бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС, компанията посочва, че настоящият преходен период, който продължава до декември 2020 г." е твърде кратък за правителствата на ЕС ЕС и Обединеното кралство да се споразумеят за оставащите проблеми и твърде кратък за Airbus, за да направи необходимите промени в огромната си верига от доставки".

"При този сценарий Airbus внимателно ще разгледа всички нови инвестиции в Обединеното кралство и ще се въздържа от разширяване на базата от партньори /доставчици във Великобритания".

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички