Акциите на "Русал" поскъпнаха, след като САЩ заговориха за отмяна на санкциите


Акциите на "Русал" поскъпнаха, след като САЩ заговориха за отмяна на санкциите
Снимка: Getty Images/Guliver

5255

Акциите на руския алуминиев гигант "Русал" поскъпнаха с една трета в Хонконг, след като американското министерство на финансите заяви, че ще обмисли вдигането на санкции, ако контролът върху компанията не принадлежи на магната Олег Дерипаска.

На 6 април американският президент Доналд Тръмп наложи ограничения срещу руски олигарси от близкото обкръжение на президента Владимир Путин след дипломатическата криза, предизвикана от опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Вашингтон обвини Дерипаска, че работи за руското правителство. Сред другите магнати, засегнати от санкции, е директорът на държавния енергиен гигант "Газпром" Алексей Милър.

При съобщаването на наказателните мерки акциите на „Русал“ рухнаха с около две трети, което доведе до изтеглянето на милиарди долари от капитализацията на пазарите, заради опасенията за способността на корпорацията да обслужва огромни дългови задължения, припомня БГНЕС.

Американското министерство на финансите обаче заяви в понеделник, че може да отмени мерките "при лишаване или оттегляне на Олег Дерипаска от контрола над „Русал“". Освен това Вашингтон удължи срока за компаниите, след който да започнат да се съобразяват със санкциите.

На Дерипаска се гледа като на близък до Путин, а освен това е имал взимане-даване с Пол Манафорт,у бившия шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп, срещу когото в момента се води федерално разследване

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички