Ананиев се зарече, че Бюджет' 2021 ще осигури стабилност и сигурност в условията на COVID-19


Ананиев се зарече, че Бюджет' 2021 ще осигури стабилност и сигурност в условията на COVID-19
Снимка: БГНЕС

3306

„Бюджетът за следващата година е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19". Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил Ананиев, след окончателното гласуване на макро-рамката за догодина.

По думите му Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, има предвидени достатъчно буфери и следващото правителството ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено.

Давайки пример с повишаването на средната учителска заплата, повишаването на възнагражденията в системата на висшето образование, повишаването на минималната работна заплата, доходите в бюджетната сфера и други, Ананиев изрази надежда, че започнатите в началото на този управленски мандат реформи ще продължат.

„Всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притесненията на хората за здравето им, за здравето на техните близки, за доходите им и за социалната сигурност. Знаем и за притеснението на бизнеса, засегнат от кризата. Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата“, увери Ананиев, който бе категоричен, че в голямата си част тези проблеми са решени в приетия закон за бюджета, предаде БГНЕС.

Ананиев отбеляза, че проблемите на обществото са надпартийни, бюджетът не трябва да обслужва партийни интересни, а да е насочен към националните такива – да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи.

„Дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС“, изтъкна още финансовият министър.

За параметрите на Бюджет' 2021 и как преминаха дебатите, четете ТУК.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички