Андронов: През 2018 г. не се очаква повишаване на лихвите


Андронов: През 2018 г. не се очаква повишаване на лихвите
Снимка: БГНЕС

3412

Българската банкова система е в най-добрата си кондиция от 10 години насам. Има висока капиталова адекватност и ликвидност, кредитирането расте отчетливо и ще продължи да го прави в здравословни диапазони. Това заяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ и председател на Асоциацията на банките в България, на конференцията „Банките и бизнеса“.

По думите му обаче през 2018 г. лихвените проценти няма да тръгнат нагоре. Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да бърза с повишаване на лихвите, преди инфлацията в еврозоната да се установи трайно над 2%, смята банкерът.

„България не е уникална с икономическия си растеж и подобрението на други показатели. Растеж има навсякъде, страната ни просто се възползва от възможностите на глобалния икономически цикъл. В момента икономиките в еврозоната са близки по показатели както никога досега и дългосрочната тенденция ще е в посока уеднаквяване“, допълни Андронов.

Той подчерта, че ръстът при кредитирането вече е отчетлив и не се прикрива от изчистването на стари портфейли. „Делът на необслужваните кредити намалява прогресивно. Все още е двуцифрено число, но до една-две години ще стане едноцифрено“, каза още банкерът.

Колегата му Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, потвърди, че банковият сектор изпраща една добра година и на лице са всички предпоставки следващата също да е такава. „Вече имаме ясна цел да влезем поне в чакалнята на еврозоната, шансовете ни за това се увеличават. Това би се отразило положително не само на икономиката, но и на имиджа на страната като цяло“, заяви Хампарцумян.

Изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова пък каза, че основно предизвикателство пред банките през 2018 г. е въвеждането на 4 тежки регулационни рамки, което ще изисква сериозни инвестиции. Става дума за въвеждането на Международния стандарт за финансово отчитане 9, на Директивата за платежни услуги, на директива за повишена защита на личните данни и на директивата MiFid за пазарите на финансови инструменти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички