Английската централна банка повиши основната лихва с най-бавния темп от юни


Английската централна банка повиши основната лихва с най-бавния темп от юни
Снимка: iStock/Guliver

3448

Английската централна банка повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт - пореден нов знак, че централните банкери са решени да се борят с инфлацията въпреки напрежението в банковия сектор. Регулаторът прогнозира, че засега икономиката на Обединеното кралство ще избегне рецесията и че инфлацията остава рисков фактор.

Централната банка очаквано повиши основния си лихвен процент по кредитите с четвърт пункт до 4,25%, най-високото ниво от 2008 г., като не изключи възможността за по-нататъшни такива, ако инфлацията се запази. Това е най-бавният темп на увеличение на лихвата от юни 2022 г. насам, изчислява Bloomberg. Банкерите гласуваха със 7:2 гласа за повишението, като никой от тях не е бил против, имало е само въздържали се. Банката на Англия покачи лихвите за 10-ти пореден път до най-високото ниво от 2008 година

Гуверньорът Андрю Бейли и колегите му целят да задържат растящите цени в момент, когато сътресенията на финансовите пазари заплашват да обърнат перспективите пред икономиката. След спасяването на две големи кредитни институции в чужбина АЦБ остави настрана опасенията за банковата система, което подсказва, че банкерите смятат инфлацията за основен приоритет.

„Ако се появят доказателства за по-устойчив натиск, тогава ще е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика“, се казва в протокола от заседанието, публикуван в четвъртък – насоки, в унисон с казаното и през февруари.

Коментарите успокояват притесненията, че Bank of England е готова да прекрати най-бързото затягане на паричната политика от 30 години насам. Миналата седмица инвеститорите бяха започнали да залагат на пауза за повишаване на лихвите, но бързо обърнаха тези позиции след неочакваното ускоряване на инфлацията. 

Протоколът от заседанието не предостави нови коментари за срива на Credit Suisse и Silicon Valley Bank. Комитетът по финансова политика на АЦБ заявява пред колегите си, че банковата система на Обединеното кралство остава добре капитализирана и „устойчива“ да абсорбира сътресения. Банковата криза: Идва ли краят на лихвените повишения?

Това засили усещането, че АЦБ ще провежда паричната си политика независимо от действията за решаване проблемите в банковата система.

За мнозинството от 9-членния Комитет по парична политика инфлацията се оказва с 0,6% по-висока от очакваното през миналия месец, а пазарът на труда остава достатъчно свит, за да разсее опасенията за спирала на цените на заплатите. Те също отбелязват, че икономиката е била много по-силна от очакваното през миналия месец, дотолкова, че централните банкери вече не очакват свиване през второто тримесечие, както смятаха през февруари.  За първи път от 4 месеца: Британската инфлация изненадващо се ускори

„По-силните вътрешни и глобални перспективи за търсенето се дължат и на фактори, надхвърлящи по-слабия ход на цените на енергията“, се казва в протокола от заседанието.

По-рано днес очаквано Норвегия повиши лихвата с 25 пункта до 3%, а Швейцарската национална банка увеличи основната си лихва с 50 б. п. и даде знак за още увеличения, независимо от кризата с втората по големина банка в страната и превръщането ѝ в епицентъра на световните финансови сътресения. Ден по-рано Федералният резерв вдигна лихвите с четвърт пункт, а миналата седмица ЕЦБ повиши лихвите с 50 пункта. Фед повиши основната лихва до най-високото ниво от 2007 година

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Швейцария вдигна основните си лихви и предупреди за нови увеличения

След Фед: Банката на Англия покачи лихвите до най-високата стойност от 2008 година

Реакциите на световните икономически фактори за поглъщането на Credit Suisse от UBS

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички