Английската висша лига започва финансово разследване на "Манчестър Сити"


Английската висша лига започва финансово разследване на "Манчестър Сити"
Снимка: GettyImages

3764

Английският футболен отбор "Манчестър Сити" е изправен пред финансово разследване от Английската висша лига, като рискува да бъде намален актива му от точки в класирането, което значително ще намали шансовете му да спечели титлата и да се класира за Шампионска лига, съобщава Bloomberg.

Комисия, създадена от най-голямата футболна лига в света, ще разследва предполагаеми финансови нарушения на "Манчестър Сити" от 2009 г., малко след като е купен от група компании, свързани с Абу Даби, гласи изявление.

Вероятните нарушения са свързани с 4 различни набора от правила, включително свързаните с отчитането на финансите и разкриване на заплатата на мениджъра. Клубът е обвинен и че е нарушил правилата за сътрудничество с Висшата лига в разследвания от 2018 г. досега.

Според правилата на Висшата лига на отбора могат да му бъдат отнети точки, да бъде спрян или в краен случай – изгонен. Комисията е независима от Висшата лига и клубовете ѝ, а процедурите ще се провеждат на закрито заседание.

"Манчестър Сити", който спечели Висшата лига 4 пъти в последните 5 години, публикува изявление на сайта си, което гласи, че клубът е "изненадан" от обвиненията за предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига.

"Клубът приветства разглеждането на този въпрос от независима комисия, която да проучи безпристрастно изчерпателния набор от неопровержими доказателства, които съществуват в подкрепа на неговата позиция. Очакваме на този въпрос да бъде сложен край веднъж завинаги", се казва в изявлението.

"Манчестър Сити" се превърна в един от най-големите футболни отбори в света, като зае първото място в класацията на Deloitte за най-големите европейски футболни клубове за втора поредна година, като изпревари своя градски съперник "Манчестър Юнайтед" и испанските грандове "Барселона" и "Реал Мадрид". Пълна доминация: Английските отбори - най-богатите в Европа

Преди 2 години "Манчестър Сити" получи забрана от УЕФА да играе в Шампионската лига за 2 сезона, след като беше установено, че отборът е подвел ръководния орган на Европа и е нарушил правилата за финансов феърплей. По-късно обаче забраната беше отменена след обжалване пред Спортния арбитражен съд.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Собствениците на мърсисайдци: "Ливърпул" се продава

Европейските футболни клубове губят 9 млрд. евро заради пандемията

Шефът на Spotify дава 2.8 млрд. долара за футболния клуб Арсенал

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички