АПИ: Не сме възлагали изпълнение на дейности през Кресненското дефиле


АПИ: Не сме възлагали изпълнение на дейности през Кресненското дефиле
Снимка: МРРБ

2875

Агенция „Пътна инфраструктура“ не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2 от АМ „Струма“ - между Крупник и Кресна, свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ по повод разследване на bTV, което показа, че по участъка вече се работи, въпреки че няма официално избран изпълнител. 

Агенцията е категорично против свързването ѝ с дейности, които не са възлагани и изпълнявани от нея.

„Още повече, че чрез тях се правят внушения, че стартираните през миналата година две тръжни процедури за двата участъка на лот 3.2 за избор на изпълнители са опорочени. Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори, въз основа на които да бъдат извършвани строителни дейности по бъдещото трасе на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле", посочват от АПИ.

От дружеството „Главболгарстрой“ също заявиха, че не са извършвали строителни или подготвителни работи по автомагистрала „Струма“ в новия участък източно от Кресненското дефиле.

„Главболгарстрой" не е извършвал през 2018 г. каквито и да е строителни или подготвителни работи, в това число не сме извършвали дейности по изграждане на временни пътища или сондажи, във въпросния участък. Важно е да се подчертае, че „Главболгарстрой“ не разполага със сондажна техника и не е възлагало извършване на подготвителни или сондажни дейности на други лица в обхвата на бъдещото магистрално трасе във въпросния участък", се посочва още в позицията на фирмата.

„За по-голяма яснота, бихме искали да обърнем внимание, че, съгласно Заданието за изработване на технически проект за обект: АМ „Струма“ лот 3.2.1. и лот 3.2.2. (съставляващо Приложение №3 към Документацията за възлагане на обществена поръчка за избор на Изпълнител, която е публично достъпна на интернет сайта на възложителя АПИ), избраният изпълнител на обществената поръчка следва да изработи технически проект въз основа на класирания на първо място (с Решение № 36/15.05.2017г. на АПИ) разширен идеен проект с парцеларен план за АМ „Струма“ Лот 3.2, участък Крупник – Кресна, съобразявайки предвижданията на ПУП – ПП (Подробен устройствен план – Парцеларен план), изработен въз основа на възлагателно писмо на АПИ изх. № ВЗП-2/18.04.2018г. В тази връзка, за пълното изясняване на обстоятелствата и времето, когато са извършвани предпроектни проучвания по трасето, следва да се търси автора на разширения идеен проект - „Пътпроект – 2000“ ООД", съобщават от „Главболгарстрой“.

Компанията заявява, че не е изпълнявала каквито и да е строителни или подготвителни дейности, касаещи бъдещото проектиране и строителство на АМ „Струма“ лот 3.2.

По-рано днес в репортаж на bTV бе показано, че по участъка вече се действа на терен, въпреки че все още няма избран изпълнител. Хората, които живеят и работят около бъдещото трасе на магистралата, следят движението на строителна техника, която още миналото лято, преди да е обявена обществената поръчка, проправя временни пътища в планината.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички