Австрия преговаря с Русия за Спутник V


Австрия преговаря с Русия за Спутник V
Снимка: БГНЕС

4383

Руският президент Владимир Путин и австрийският канцлер Себастиан Курц обсъдиха в телефонен разговор борбата срещу пандемията, включително възможните доставки на руската ваксина Спутник V за западноевропейската страна и съвместното производство на лекарството. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС. 

"Въпросите за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция бяха обсъдени подробно, включително възможността за доставка на руската ваксина Спутник V в Австрия, както и за установяване на съвместното ѝ производство", се казва в съобщението. В тази връзка беше постигната договореност за по-нататъшни тесни контакти между съответните специализирани ведомства на двете страни. Отбелязва се, че разговорът е воден по инициатива на австрийската страна. 

Макар Спутник V да не е сред одобрените от регулаторните органи на ЕС, Унгария вече използва руската ваксина и дори се готви да я произвежда.

С произведена пробна партида от тази ваксина вече се похвали Беларус. По думите на здравния министър на републиката Дмитрий Пиневич, цитиран от ТАСС, индустриалното производство на Спутник V ще започне в края на март.

Русия първа в света регистрира ваксина срещу коронавирус - на 11 август 2020 г.

Доказано е, че руската ваксина Sputnik V е една от най-безопасните и ефективни в света. Ефективността на лекарството е 91,6%, сред ваксинираните доброволци над 60 години - 91,8%. Антитела срещу коронавирус след ваксинация със Sputnik V са открити при 98% от ваксинираните доброволци, показаха данните от последната трета фаза на изпитването ѝ, публикувани в началото на февруари от медицинското списание The Lancet. Успехът на Sputnik V поставя дилема пред Запада за сътрудничество с Русия, написа по този повод Daily Telegraph.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички