Автоинструктори протестираха с искане за реформи


Автоинструктори протестираха с искане за реформи
Снимка: БГНЕС

2212

Представители на автошколите от различни градове в страната излязоха на протест с искане да се постигне ефективен диалог с Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, което обяви промени при провеждането на изпит за шофьорска книжка, предаде БГНЕС.

Автоинструктори се събраха на голям паркинг на един от входовете на София. Искаме диалог, искаме разговори с министерство на транспорта, респективно Автомобилна администрация, в който диалог да бъдем чути, да си направим своите предложения. Преди всичко искаме да се децентрализира Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Защото в случая тя извършва една дейност и самата тя се контролира, каза Красимир Георгиев, който е собственик на автошкола в София и инструктор.

Протестът е спонтанен, резултат е на изключителната неадекватност на държавната администрация, която ден в ден прави бизнеса все по-труден и все по-невъзможен. Със всяко мнение, изказано в медиите, оставаме потресени от некомпетентността на първо място на министъра на транспорта, след това на всички, които са около него, каза Витко Митрович, председател на Асоциация за обучение в транспорта. Те искат да обърнат внимание, че не може повече така да продължава. Митрович посочи като първи проблем липсата на последователна политика, хаотични движения, абсурдни идеи. „Ние искаме да има професионален подход в управлението и администрирането на бизнеса. В момента какво се опитва да направи държавата? Иска едновременно да извършва една дейност изпита, да я контролира и да я организира. Няма такова нещо в която и да е държава - една и съща институция сама да прави всичко и да няма проблеми в това, което прави. Трябва да има някакъв контрол”, посочи той.

„Искаме всички решения, които се взимат от министерството, да бъдат съгласувани с нас или поне да бъдем там където те са некомпетентни, да видят в нас един партньор с цел безопасността на пътя, с цел по-малко жертви”, каза Владимир Василев, собственик на автошкола, и посочи, че искат да си защитят курсистите.

В същото време от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ отговарят, че целта им е да се елиминират проблемите в практиката. „Ние не искаме да създаваме проблеми на автошколите, или на изпитваните. Ние искаме да дадем гаранция, че този, който си е издържал изпита, наистина може да управлява автомобила и познава пътната обстановка”, каза главният секретар Дамян Войновски.

Той каза, че от септември миналата година е сформирана работна група, в която са включени всички браншови организации, които провеждат обучение с курсисти. По думите му до момента тя не е постигнала почти никакъв напредък, защото всички заседания протичат в спорове между отделните браншови организации. ”Няма никакво единство в техните искания. Тук е една малка част от бранша, който провежда изпити, а в България има над 1000 школи, които провеждат изпити с може би около 2000 автомобила”, каза Войновски и добяви, че голяма част от бранша ги подкрепя. „Чуваме различните мнения и това, което е конструктивно и около което се обединяват, ние го приемаме”, каза главният секретар на ИААА.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички