Байдън иска половина от новите коли в САЩ да са електрически


Байдън иска половина от новите коли в САЩ да са електрически
Снимка: iStock

4192

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви в четвъртък нова национална цел за продажбите на електрически превозни средства до 2030 г., като делът на тези продажби да достигне между 40% и 50%.Електромобили с пробег до 800 км. разработва Stellantis

Целта на Джо Байдън, която не е правно обвързваща, спечели подкрепата на големите американски и чуждестранни автомобилни производители, които обаче предупредиха, че ще изискват милиарди долари държавно финансиране.

Според изявление на Белия дом и големите автомобилни производители като Ford, General Motors и Stellantis, новият план е разработен, за да се реализират целите, заложени в Парижкото споразумение за изменение на климата.

Трите автомобилни гиганта потвърдиха в съвместно изявление, че се стремят "да постигнат продажби в размер на 40-50% от годишните обеми на електрически превозни средства в САЩ до 2030 г.", предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Автомобилните производители отбелязват, че директивата представлява "драматична промяна" на настоящия автомобилен пазар в САЩ, което "може да бъде постигнато само с навременното внедряване на пълния набор от политики за електрификация, заложени като ангажимент в плана на администрацията на Белия дом за инфраструктурни проекти на стойност 7 трлн. долара".

В тази връзка Белият дом съобщи, че се очаква президентът Джо Байдън да подпише в четвъртък изпълнителна заповед, в която се поставя целта за 50% от продаваните до 2030 г. автомобили да бъдат с нулеви емисии, т.е. електрически превозни средства. Със същата изпълнителна заповед ще бъдат предложени и нови правила за емисиите на превозните средства, за да се намали замърсяването до 2026 г. Tesla повиши цената на електромобила си Model S с 5000 долара

Целта на Байдън от 50% и стремежът на автомобилните производители за 40-50% включват електрически акумулатори, горивни клетки и зареждащи се с електричество хибридни автомобили, които също така разполагат с бензинов двигател.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички