Байдън отписа студентски заеми за близо 3 млрд. долара


Байдън отписа студентски заеми за близо 3 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

3157

Кабинетът на президента на САЩ Джо Байдън обяви ново отписване на студентски заеми за стотици милиони долари. Така общата сума на отписаните кредити за обучение в университет нарасна до приблизително 3 млрд. долара от началото на година, предава Yahoo Finance.

Новата вълна на опростени задължения е насочена към студенти, които са записали в ITT Technical Institute и твърдят, че са били подведени от университета. ITT е техническо училище, управлявало кампуси из САЩ, което затвори врати през 2016 година.

Общата сума по отписаните студентски заеми към тази институция възлиза на около 500 млн. долара. Одобрени са молби на около 18 000 студенти. Властите са установили, че учебното заведение е подвело студентите какви заплати могат да очакват и на какви работни позиции могат да кандидатстват с дипломата си.

Отписването на студентски заеми се случва благодарение на мярка в закона, която позволява задължените лица със заеми на федерално ниво да изискат опрощаване на дълга, ако учебното заведение е имало незаконни практики или е изчезнало от пейзажа внезапно.

Новата серия отписани дългове идва след като това се случи със студентски заеми за 1 млрд. долара, премахнати от кабинета на Байдън по-рано през тази година на основание същия закон. На по-късен етап заеми за още 1.3 млрд. долара бяха опростени.

Дългът по студентските заеми в САЩ възлиза на внушителните 1.57 трилиона долара към края на 2020 година, сочат данни, публикувани от investopedia.com. Средната сума по заемите достига близо 38 000 долара на лице. Огромната сума по студентските заеми е голям проблем за САЩ, тъй като не спира да расте, а все повече граждани не могат да се справят с този дълг. За сравнение, през 2014 година сумата е възлизала на 1.06 трилиона долара. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички