Байерн и Аякс - страшилищата на футболна Европа


Байерн и Аякс - страшилищата на футболна Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

3022

Клубният сезон в Европа вече набра скорост, като във всички водещи лиги вече се откроиха потенциалните кандидати за слава и трофеи. В повечето топ първенства трудно може да се открои един основен фаворит. Да речем, в Италия може би Интер има малко повече шансове от останалите, но кой може да отпише Ювентус, Милан или Наполи? В Испания Реал Мадрид се откроява при Карло Анчелоти и изглежда като основен претендент, при положение, че Барселона влиза в “нулева година” след Меси и в доста от мачовете на каталунците може да се търси изненада в сезам бг. Да, но шампионът Атлетико въпреки неубедителния старт има ресурса да води битка с градския си съперник. В Англия конкуренцията за върха е особено ожесточена и изобщо не е сигурно кой измежду Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Ливърпул ще вземе превес над останалите. Дори и във Франция ПСЖ при все наличието на Лео Меси не е познатият хегемон.

Само в Германия и Нидерландия като че ли няма спор кой е топ фаворитът. Байерн гази всичко по пътя си в Бундеслигата, а Аякс съсипва съперниците си в Ередивиси. Като вземем резултатите на двата гранда и в Шампионската лига, виждаме, че това всъщност са футболните страшилища на Европа в момента.

Баварската машина отново унизи Барселона, а след това записа разгром със 7:0 в Бундеслигата

Треньорската смяна в Мюнхен като че ли не се отрази по никакъв начин отрицателно на дългогодишния хегемон в Германия. Юлиан Нагелсман пое щафетата от Ханзи Флик, а Байерн стана още по-доминантна сила в Бундеслигата. Впечатляващ е и начинът, по който баварската машина стартира в Европа, като отново се подигра на Барселона. Само година след онова 8:2 каталунците понесоха нова доза унижение, като този път отстъпиха с 0:3 у дома. Но ако някой си е мислил, че в Мюнхен ще намалят оборотите след наказателната акция на “Камп Ноу”, жестоко се е лъгал - Байерн разпиля със 7:0 клетите жертви от Бохум.

По същия начин се представи и Аякс. След като постигна забележителна победа с 5:1 при гостуването на Спортинг Лисабон, грандът от Амстердам продължи да гази и във вътрешното първенство. На пътя на бяло-червената лавина имаше нещастието да застане новакът в Ередивиси Камбур, който беше разгромен с 9:0. Участие в този двубой като резерва записа и младата надежда на българския футбол Филип Кръстев, за когото единственото положително от това е, че стъпи на тревата на големия стадион “Йохан Кройф Арена”.

И двата гранда направиха по една грешна стъпка в първите си 5 мача в първенството, което обаче е по-скоро изключение от правилото. За този период Байерн натрупа голова разлика 20-4, а тази на Аякс беше дори по-впечатляващ - 22-1. Едва ли ще се намери отбор, който да прекъсне хегемонията на тези отбори съответно в Бундеслигата и Ередивиси. Друг е въпросът докъде ще стигнат в Европа, но там нещата ще станат сериозни след Нова година. А никой не си представя, че елиминациите на Шампионскаа лига няма да включват Байерн и Аякс при формата, която демонстрират от началото на кампанията.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички